CRIZA DIN GRECIA: Rezervările turistice scad puternic din cauza situaţiei economice din ţară

Rezervările turistice din Grecia sunt în scădere puternică, din cauza referendumului, a deciziei autorităţilor de a opri activitatea băncilor şi a ratării plăţii datoriei de 1,54 miliarde de euro către FMI, avertizează profesionişti din industria elenă de profil, relatează Kathimerini.

2217 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN GRECIA: Rezervările turistice scad puternic din cauza situaţiei economice din ţară

CRIZA DIN GRECIA: Rezervările turistice scad puternic din cauza situaţiei economice din ţară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful Asociaţiei Elene a Companiilor de Turism(SETE), Andreas Andreadis, a spus că rezervările hoteliere scad cu 50.000 pe zi, din cauza evenimentelor din ţară.

Având în vedere că rezervările last-minute reprezintă 20% din traficul turistic, este de aşteptat ca lovitura dată turismului să fie puternică, cu efecte asupra locurilor de muncă, dacă tendinţa va fi de durată.

Mai mult, există un val de anulări a rezervărilor la hotelurile din Atena, în timp ce rezervările făcute de greci au scăzut aproape la zero.

Andreadis a spus că activarea Target 2, un sistem interbancar de plăţi pentru procesarea în timp real a transferurilor transfrontaliere în UE, este esenţială pentru facilitarea tranzacţiilor cu alte ţări şi permiterea importurilor esenţiale. El a avertizat că stocurile de alimente şi băuturi ajung doar pentru acoperirea necesarului hutelurilor pentru încă o săptămână.

Date publicate miercuri de site-urile Travelplanet 24 şi Airtickets au arătat că rezervările de bilete de avion pentru Grecia, destinate perioadei iulie-septembrie, au scăzut cu până la 50%.

Rata anulărilor a crescut de la un nivel mediu de 1,05% la 7,2%, începând din 27 iulie, cu un vârf de 22% înregistrat luni.

În mod similar, rezervările de bilete pentru feriboat-uri, care au crescut cu 10% până pe 25 iunie, faţă de intervalul similar din 2014, au scăzut ulterior cu 60% după anunţarea referendumului de către premierul Alexis Tsipras.

Între timp, SETE a informat ambasada Statelor Unite în Grecia că un touroperator american important a anunţat asociaţia că a primit solicitări să nu plătească banii datoraţi hotelierilor eleni pentru rezervările de luna trecută. Ambasada investighează informaţia, în timp ce FMI a publicat un comunicat în care a negat că ar fi dat un astfel de ordin.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici