Criza gazelor. Preţul gazului aproape de un nou record, după ce Rusia şi-a pus în aplicare ameninţarea de a reduce şi mai mult livrările

Preţul gazului pe piaţa europeană a crescut şi mai mult miercuri, după ce Rusia şi-a pus în aplicare ameninţarea de a reduce şi mai mult livrările de gaze către regiune.

3167 afișări
Imaginea articolului Criza gazelor. Preţul gazului aproape de un nou record, după ce Rusia şi-a pus în aplicare ameninţarea de a reduce şi mai mult livrările

Criza gazelor. Preţul gazului aproape de un nou record, după ce Rusia şi-a pus în aplicare ameninţarea de a reduce şi mai mult livrările

Preţurile la gaze au crescut cu 12% miercuri dimineaţă, de la niveluri deja extrem de ridicate, în timp ce Europa se străduieşte să umple depozitele de gaze înainte de iarnă.

Preţul de referinţă TTF a ajuns la 220 de euro pe megawatt oră, fiind pe cale să atingă un nou record de închidere, depăşind vârful anterior înregistrat imediat după invazia Rusiei în Ucraina. Această creştere a făcut ca preţul gazului să fie de aproximativ 10 ori mai mare decât nivelul la care se tranzacţiona înainte de începerea comprimării livrărilor de către Rusia anul trecut.

Gascade, operatorul reţelei de gaze din Germania, a declarat că fluxurile pe Nord Stream 1 s-au înjumătăţit, ajungând la 20% din capacitate miercuri dimineaţă.

Conducta cheie, care leagă Rusia de Germania, a fost redusă pentru prima dată la 40% din capacitate în iunie, ceea ce i-a determinat pe politicienii europeni să acuze Rusia de armarea livrărilor de gaze ca represalii la sancţiunile impuse în urma invaziei sale în Ucraina.

Rusia a pus reducerea fluxurilor pe Nord Stream 1 pe seama unor probleme cu turbinele, despre care a spus că au fost agravate de sancţiunile occidentale. Dar Gazprom nu a compensat deficitul pe rutele alternative.

UE a luat măsuri pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc, care reprezenta aproximativ 40% din necesar înainte de invazia din Ucraina. De asemenea, în această săptămână, UE le-a cerut membrilor săi să reducă voluntar consumul cu 15% pentru a ajuta la umplerea depozitelor înainte de iarnă.

Dar există în continuare temeri că industria şi consumatorii casninici s-ar putea confrunta cu raţionalizări sau penurii în această iarnă, existând posibilitatea ca Rusia să facă noi reduceri ale livrărilor.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici