Croaţia a introdus un curs fix franc/kuna pentru un an

Parlamentul Croaţiei a aprobat vineri un proiect de lege privind introducerea, timp de un an, a unui curs de schimb valutar fix franc/kuna, pentru a-i proteja pe cei 60.000 de croaţi care au credite ipotecare în moneda elveţiană de efectele deprecierii kunei, relatează Wall Street Journal

387 afișări
Imaginea articolului Croaţia a introdus un curs fix franc/kuna pentru un an

Croaţia a introdus un curs fix franc/kuna pentru un an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul a fost aprobat de 83 dintre cei 151 de parlamentari croaţi. Cursul a fost fixat la 6,39 kuna pentru un franc, nivelul la care moneda locală se tranzacţiona săptămâna trecută, înaintea deciziei băncii centrale elveţiene de a renunţa la plafonul minim de 1,2 franci/euro.

Vineri, kuna se tranzacţiona la 7,79 unităţi faţă de franc.

Prin stabilirea unui curs fix temporar, guvernul din Croaţia vrea să câştige timp pentru analizarea unei posibile conversii în moneda locală a împrumuturilor în franci elveţieni.

Legea "va rezolva parte din problemă pentru un an", a declarat premierul croat Zoran Milanovic înaintea votului din Parlament.

Valoarea totală a creditelor denominate în franci a crescut cu aproximativ 4 miliarde kuna (520 milioane de euro), la 27 de miliarde kuna (3,5 miliarde de euro), în urma aprecierii francului faţă de moneda naţională croată, potrivit Reuters.

Banca centrală a Croaţiei estimează că băncile comerciale, printre care subsidiarele locale ale UniCredit şi Intesa Sanpaolo, Zagrebacka Banka şi Privredna Banka Zagreb, vor suferi pierderi de milioane de euro în urma stabilirii unui curs fix kuna/franc.

În acelaşi timp, o posibilă transformare în kuna a împrumuturilor în franci elveţieni ar forţa banca naţională să cheltuiască aproape o treime din rezervele valutare, potrivit calculelor instituţiei.

Croaţia nu este singura ţară din Europa de Est care a fost nevoită să se adapteze la decizia surprinzătoare a Băncii Elveţiei de a renunţa la cursul fix franc/euro.

Autorităţile din Polonia şi Serbia iau în calcul măsuri similare pentru a atenua impactul deprecierii monedelor locale faţă de franc, în timp ce în România, patru bănci au anunţat deja diverse forme de sprijin pentru clienţii care au împrumuturi în moneda elveţiană.

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit în această săptămână cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu pentru a discuta situaţia creată precierea francului elveţian, care a dus la creşterea cursului franc/leu la maxime istorice.

Vineri, referinţa pentru franc anunţată de BNR a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, înregistrând al şaselea maxim consecutiv în ultimele şapte şedinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici