Croitoru: Cursul de schimb ar fi ajuns la 6 lei pe euro, în lipsa ajutorului de la FMI

Consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru a afirmat joi, în cadrul unei întâlniri cu doctoranzii Academiei de Studii Economice, că în lipsa ajutorului de la FMI leul s-ar fi depreciat puternic, iar cursul de schimb ar fi ajuns la 6 lei/euro.

65 afișări
Imaginea articolului Croitoru: Cursul de schimb ar fi ajuns la 6 lei pe euro, în lipsa ajutorului de la FMI

Croitoru: Cursul de schimb ar fi ajuns la 6 lei pe euro, în lipsa ajutorului de la FMI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

El a ţinut să precizeze că nivelul de 6 lei/euro nu este o estimare de suprafaţă, ci rezultatul unor calcule riguroase.

În acest context, Croitoru a adăugat că deşi partidele aflate anul trecut la guvernare, PSD şi PDL, nu au reuşit să se înţeleagă, "singurul lucru bun" a fost că ambele formaţiuni politice şi-au dat seama că România are nevoie de ajutorul de la FMI.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna martie că efectele unui program serios cum este cel cu FMI s-au făcut simţite în economie, iar unul dintre exemple este modificarea perspectivei de curs, pe care analiştii îl vedeau în decembrie la 4,6 lei/euro, iar după primele trei luni din 2010 banca centrală era îngrijorată ca leul să nu se aprecieze prea mult.

Potrivit cursurilor de schimb medii publicate de Banca Naţională a României, leul s-a depreciat anul trecut cu 15,05% faţă de euro, de la un nivel de 3,6827 lei/euro în 2008 la 4,2373 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici