Croitoru: Diferenţa dintre dobânzile la credite şi cele la depozite este foarte mare

Diferenţa foarte mare dintre dobânzile la credite şi cele la depozite indică o eficienţă scăzută a sectorului bancar românesc, a declarat joi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

34 afișări
Imaginea articolului Croitoru: Diferenţa dintre dobânzile la credite şi cele la depozite este foarte mare

Croitoru: Diferenţa dintre dobânzile la credite şi cele la depozite este foarte mare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"România este ineficientă din cauza faptului că există un spread foarte mare între dobânzile la credite şi cele la depozite, la nivelul de şase puncte procentuale în iulie, ceea ce indică un nivel scăzut de eficienţă", a spus Croitoru, la un seminar organizat de Consiliul Concurenţei.

El consideră că în sistemul bancar românesc mai există loc pentru concurenţă şi, pe măsură ce aceasta va apărea, costurile din sistemul bancar se vor reduce.

"În sistemul bancar din România e ceva concurenţă. Există loc pentru mai multă concurenţă şi, pe măsură ce aceasta va apărea, va duce la reducerea costurilor. Acest lucru însă trebuie desfăşurat în paralel cu diminuarea deficitelor structurale. Fără rezolvarea acestor probleme, mai stăm 10 ani în poziţia asta şi nu rezolvăm nimic", a continuat oficialul băncii centrale.

Croitoru consideră că mediul concurenţial în sistemul bancar este o problemă de "reglaj fin", foarte actuală în contextul în care sectorul bancar din întreaga lume este regândit ca urmare a crizei financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici