Croitoru: România nu poate adera la euro până în 2015, dar obiectivul trebuie păstrat

Economia românească nu va fi pregătită să adere la zona euro până în 2015, dar orizontul de adoptare a euro nu trebuie modificat, pentru că România a reuşit să facă schimbări doar în contextul unor obiective mari, a declarat joi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

31 afișări
Imaginea articolului Croitoru: România nu poate adera la euro până în 2015, dar obiectivul trebuie păstrat

Croitoru: România nu poate adera la euro până în 2015, dar obiectivul trebuie păstrat (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

El le-a spus doctoranzilor de la Academia de Studii Economice că nu crede în posibilitatea ca România să poată intra în zona euro în intervalul stabilit, adică începutul anului 2015.

Croitoru a insistat însă că acest obiectiv trebuie să rămână nemodificat, arătând că în România lucrurile au funcţionat doar atunci când au fost stabilite mari ţinte, iar setarea obiectivului de aderare la zona euro poate fi un stimulent important pentru ca lucrurile să se schimbe.

Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că aderarea la zona euro cu o întârziere de 1-2 ani este mai puţin importantă decât faptul că România trebuie să fie pregătită pentru a adopta euro, dar banca centrală insistă pentru calendarul 2014-2015.

"Contează mai puţin o amânare de un an sau doi decât că trebuie să fim pregătiţi pentru a intra în zona euro. Noi insistăm pe 2014-2015, pentru că acest obiectiv poate şi trebuie să fie catalizator pentru politici economice coerente, fără de care nu vom putea adera la euro", a afirmat Isărescu, întrebat cum comentează declaraţiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn a declarat la sfârşitul lunii martie, aflat într-o vizită la Bucureşti, că România ar putea adopta moneda euro mai târziu decât şi-a programat, în anul 2015, dar trebuie să îşi consolideze politicile monetare şi financiare pentru a intra pe "drumul cel bun".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici