CRONOLOGIE: Închiderea fabricii Nokia-Jucu, la 4 ani şi jumătate de la semnarea actului de înfiinţare

Anunţul de joi privind închiderea fabricii Nokia de la Jucu are loc la patru ani şi jumătate de la semnarea memorandumului privind înfiinţarea acesteia şi după pierderea statutului de lider de piaţă, retrogradări de rating ale companiei şi concedieri.

2621 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Închiderea fabricii Nokia-Jucu, la 4 ani şi jumătate de la semnarea actului de înfiinţare

CRONOLOGIE: Închiderea fabricii Nokia-Jucu, la 4 ani şi jumătate de la semnarea actului de înfiinţare (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

* 25 octombrie 2007 - Potrivit directorului parcului industrial Tetarom III, Viorel Găvrea, un joint-venture între compania finlandeză Hansaprint şi cea suedeză Elanders, compania chineză BYD şi o altă companie finlandeză, Stora Enso au anunţat deschiderea unor investiţii la Nokia Village.

* 15 ianuarie 2008 - Nokia îşi anunţă întenţia de a desfiinţa fabrica din Bochum, Germania, până la jumătatea anului, plan care presupune disponibilizarea a până la 2.300 de angajaţi, producţia fiind transferată către regiunile cu costuri mai reduse, în special România.

* 18 ianuarie 2008 - Ambasadorul român la Berlin, Bogdan Mazuru, declară, răspunzând unei întrebări din partea publicaţiei germane Der Tagesspiegel despre relocarea fabricii Nokia, că motivele acestei decizii sunt climatul economic favorabil şi stabilitatea din România. În aceeaşi zi, ministrul german de Finanţe, Peer Steinbrueck, afirma că decizia Nokia de a închide fabrica din Bochum (Germania) este un exemplu de "capitalism nomad" care pune în pericol reputaţia companiei.

* 24 ianuarie 2008 - Nokia anunţă că în 2007 a realizat un profit net de 7,2 miliarde de euro, în creştere cu 67% fata de exerciţiul financiar precedent, vânzările nete ale urcând cu 24%, la 51,1 miliarde de euro. Conform aceluiaşin anunţ, profitul operaţional al companiei a crescut cu 46%, la opt miliarde de euro. La 31 decembrie 2007, Nokia avea 30.415 angajaţi in departamentul de cercetare şi dezvoltare, reprezentând aproximativ 27% din forţa totală de muncă angajată de companie.

* 28 ianuarie 2008 - Nokia anunţă că va prelua firma norvegiană de software Trolltech, pentru 843 milioane de coroane norvegiene (153,3 milioane de dolari), pentru a susţine dezvoltarea operaţiunilor din sectorul serviciilor şi software-ului.

* 1 februarie 2008 - Compania precizează că la Jucu vor fi produse telefoane mobile personalizate pentru locuitorii zonei EMEA - Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

* 5 februarie 2008 - Managerul general Nokia Romania, John Guerry, a solicitat, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Muncii, Paul Păcuraru, îmbunătăţirea legislaţiei muncii în sensul flexibilizării ei, fâcând referire la prevederi din Codul Muncii, dar şi din legislaţia secundară, care creează dificultăţi angajatorilor.

* 10 februarie 2008 - Aproximativ 6.000 de persoane au protestat la Bochum, formând un lanţ uman pentru a-şi demonstra opoziţia faţă de transferarea producţiei companiei Nokia în România.

* 11 februarie 2008 - Compania Nokia a început efectiv producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, judetul Cluj, urmând a fi ansamblat modelul 1200 pentru pieţele din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu. În cadrul ceremoniei, vicepreşedintele Nokia Juha Putkiranta l-a sunat pe ambasadorul Finlandei în România, Tapio Saarela, de pe unul dintre telefoanele produse la Jucu. Putkiranta a declarat că judeţul Cluj a fost ales pentru fabrica Nokia întrucât forţa de muncă este calificată şi zona este aproape de pieţele de desfacere vizate de Nokia, respectiv Europa de Est, Africa şi Orientul Mijlociu. Directorul Nokia România John Guerry a declarat, la randul său, că la Nokia lucrează 350 de angajati atât la linia de producţie, cât şi la nivel managerial. După ceremonia de inaugurare a primei linii de productie, a avut loc un tur al fabricii. La eveniment, au participat preşedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoară, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prefectul Calin Platon şi consilieri judeţeni. Preşedintele CJ Marius Nicoara şi primarul Emil Boc au primit din partea vicepreşedintelui Nokia Juha Putkiranta câte un telefon mobil Nokia din modelul 1200 din prima serie produsă la Jucu.

* 15 februarie 2008 - Preşedintele CJ Cluj Marius Nicoară anunţă că CE a cerut Consiliului Judeţean şi Consiliului Concurenţei informaţii privind facilităţile de care beneficiază fabrica de telefoane Nokia de la Jucu. Solicitarea a fost adresată în urma nemulţumirilor şi presiunilor exercitate de partea germană după decizia de mutare a fabricii Nokia de la Bochum în România. La acel moment, oficialii UE precizau că "din Fondul European pentru Dezvoltare Regională nu se pot acorda finanţări pentru reamplasarea unei fabrici sau instalaţii iar programul operaţional pentru România interzice acest lucru în mod explicit".

* 19 februarie 2008 - Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a acuzat compania finlandeză Nokia că practică o "formă nouă de sclavagism", încercând să mărească durata medie de lucru a salaraţilor de la 48 de ore la 60-70 de ore pe săptămână şi a spus că este nevoie să se constituie un sindicat în fabrica de la Jucu.

* 20 februarie 2008 - Nokia respinge acuzaţiile de "sclavagism" lansate de Cartel Alfa, dând asigurări că respectă "cele mai înalte standarde ale legislaţiei muncii".

* 18 martie 2008 - DNA cere CJ Cluj prezentarea documentaţiei aferente începerii şi continuării negocierilor cu compania Nokia, materializată prin încheierea contractului de asociere, ulterior precizând că solicitarea nu vizează contractul, ci achiziţiile de terenuri la Jucu înaintea relocării fabricii de telefoane.

* 2 aprilie 2008 - Der Spiegel relatează că grupul finlandez Nokia nu a returnat subvenţiile de 60 milioane euro primite pentru fabrica din Bochum până la termenul limită, care a expirat la sfârşitul lunii martie, iar discuţiile între reprezentanţii producătorului de telefoane mobile şi cei ai landului Renania de Nord-Westfalia continuă. Termenul limită a fost stabilit în mod unilateral de autorităţile landului german, care susţin că Nokia nu şi-a respectat angajamentul de a crea la Bochum 2.860 de locuri de muncă, potrivit Der Spiegel.

* 8 aprilie 2008 - Nokia anunţă că va oferi compensaţii totale de 200 milioane de euro angajaţilor disponibilizaţi de la fabrica din Bochum, Germania, pe care o va închide până la 30 iunie, după ce a ajuns la un acord în acest sens cu sindicatul IG Metall.

* 17 aprilie 2008 - Fostul primar din Jucu, Petre Coste, a fost condamnat de Tribunalul Cluj, la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare, sub acuzaţia de luare de mită. O altă persoană judecată în acest dosar, alături de Coste, respectiv Ioan Petean, inginer agronom la Primăria Jucu, a fost achitată. De asemenea, instanţa a menţinut sechestrul asiguratoriu pus pe un teren al fostului primar, teren evaluat la aproximativ 20.000 de euro.

* 6 mai 2008 - Societatea Tetarom a primit titlul de parc industrial pentru terenul aferent Tetarom III, unde se află investiţia Nokia, statut care permitea companiei finlandeze să primească ajutor de stat regional, dacă valoarea investiţiei nu excede limitele UE. Titlul de parc industrial a fost acordat prin ordin al ministrului Internelor şi Reformei Administrative şi este valabil pe perioada de existenţă a societăţii Tetarom.

* 29 august 2008 - CNADNR anunţa că va comanda un studiu de fezabilitate pentru şoseau Jucu-Dej şi prelungirea acesteia cu un drum expres până la Bistriţa, valoarea estimativă a contractului fiind de 3,66 milioane de lei, asigurată de la bugetul de stat. Şoseaua urma să extindă drumul Cluj-Jucu, până la Dej, unde grupul german Kolbenschmidtse va produce blocuri motoare pentru modelele Porsche, Jaguar şi Mercedes. Proiectul nu s-a realizat.

* 24 septembrie 2008 - Are loc deschiderea oficială a fabricii Nokia de la Jucu. Anssi Vanjoki, vicepreşedinte executiv al Nokia, estima că până în octombrie producţia va ajunge la aproximativ zece milioane de telefoane mobile şi că nu există planuri pentru o eventuală mutare "mai spre est" a fabricii din Jucu. Primarul comunei Jucu anunţă că Primăria va beneficia de 1,2 milioane de lei anual din partea companiei Nokia, sub formă de impozite şi taxe pe clădiri, terenuri şi salarii, banii urmând să fie canalizaţi spre investiţii.

CITEŞTE ÎN CONTINUARE...

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici