CSAT a avizat prima etapă a privatizării CFR Marfă, prin cedarea a peste 50% din acţiuni

CSAT a avizat, luni, proiectul de HG pentru aprobarea primei etape a strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă" S.A. şi a mandatului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru privatizarea a peste 50% din acţiuni, respectiv un pachet mai mare decât cel anunţat iniţial de autorităţi, respectiv de 20%.

711 afișări
Imaginea articolului CSAT a avizat prima etapă a privatizării CFR Marfă, prin cedarea a peste 50% din acţiuni

CSAT a avizat prima etapă a strategiei de privatizare a CFR Marfă (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Membrii CSAT au avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea primei etape a strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» S.A. şi a mandatului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru privatizarea a peste 50% din acţiunile companiei, cu obligaţia respectării de către companie a nevoilor de transport în situaţii de urgenţă, precum şi a celor care derivă din angajamentele României în cadrul NATO şi în cadrul acordurilor cu Statele Unite ale Americii", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să vândă pachete minoritare de acţiuni la mai multe companii, inclusiv CFR Marfă, unde participaţia care ar fi urmat să fie cedată fusese stabilită la 20%.

La şedinţă au participat premierul Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şeful Statului Major General, general-maior Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprişor, şi purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Valeriu Turcan.

La şedinţă au mai participat, în calitate de invitaţi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, şi secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ioan Dascălu.

În 25 august, surse guvernamentale au declarat MEDIAFAX că Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a recomandat Ministerului Transporturilor să discute cu Consiliul Concurenţei implicaţiile privatizării CFR Marfă, în măsura în care pot exista riscuri pentru siguranţa naţională.

Potrivit acestora, Ministerul Transporturilor a solicitat CSAT avizul pentru proiectele de hotărâri de Guvern privind strategia de privatizare a CFR Marfă. Secretariatul CSAT a recomandat ministerului analizarea riscurilor pentru siguranţa naţională.

"Secretariatul CSAT a apreciat că, în faza de finalizare a avizărilor proiectelor de acte normative pentru privatizarea CFR Marfă, Ministerul Transporturilor trebuie să discute implicaţiile acestor operaţiuni cu Consiliul Concurenţei, în măsura în care pot exista riscuri pentru siguranţa naţională, în sensul stabilit de lege", au declarat sursele citate.

Surse din cadrul Consiliului Concurenţei au precizat atunci pentru MEDIAFAX că instituţia analizează privatizarea CFR Marfă doar din perspectiva implicaţiilor privind regimul ajutorului de stat.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici