Cum se vede Brexitul la o lună de la votul care a schimbat Uniunea Europeană

EXCLUSIV: „Am intrat într-o mare încurcătură”. Cum se vede Brexitul la o lună de la votul care a schimbat Uniunea Europeană, scrie Ziarul Financiar.

1333 afișări
Imaginea articolului Cum se vede Brexitul la o lună de la votul care a schimbat Uniunea Europeană

Cum se vede Brexitul la o lună de la votul care a schimbat Uniunea Europeană (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

"Am intrat într-o mare încurcătură/Vorbim de un eşec al leadership-ului politic/Guvernul britanic îşi face iluzii crezând că va putea obţine ce îşi doreşte când este evident că va fi mult mai greu decât îşi imaginează". Acestea sunt cele trei idei principale care ar putea rezuma, în viziunea europarlamentarului britanic, Seb Dance, peisajul politic de la Londra, la fix o lună de la votul istoric din 23 iunie, care a consemnat ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Gestionarea Brexitului a revenit, începând cu 13 iulie, noului premier britanic, Theresa May, cea care promite că va construi "o Marea Britanie mai bună". În faţa acestei garanţii politice, Seb Dance se menţine rezervat, argumentând că tabăra din care provine succesoarea lui David Cameron nu îi dă mari speranţe că situaţia Marii Britanii se va îmbunătăţi.

"Nu cred că membrii Partidului Conservator înţeleg ce presupune să faci din Brexit un succes, aşa cum susţine Theresa May”, a subliniat, o dată în plus, europarlamentarul britanic, într-un interviu exclusiv pentru Gândul.. Deşi varianta rămânerii în Uniunea Europeană ar fi de preferat, pentru soarta Regatului Unit, Seb Dance nu crede că Executivul de la Londra îşi va asuma o asemenea provocare politică.

Deşi, aparent, poate reprezenta o "mişcare bună" pentru viitorul Marii Britanii, tabăra politică din care face parte succesoarea lui David Cameron lasă semne de întrebare privind şansele unui Brexit "de succes". Cel puţin asta consideră Seb Dance, membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, ales pe listele Partidului Laburist, care este de părere că membrii Partidului Conservator "încă nu acceptă ideea că există o incompatibilitate între politicile şi implicaţiile economice ale Brexitului".

Cum a ajuns Marea Britanie în această situaţie? Imaginea de ansamblu ar indica "un eşec al leadership-ului politic", în timp ce, punctual, Seb Dance arată către David Cameron, care "a pariat într-un mod inacceptabil viitorul ţării", fapt ce a condus la rezultatul referendumului şi, implicit, la ceea ce vedem astăzi la Londra: "o instabilitate politică". Astfel, din poziţia în care se află, Regatului Unit îi va fi dificil să negocieze "o variantă mai bună decât cea a apartenenţei la Uniunea Europeană”, iar “pe măsură ce efectele economice generate de Brexit se vor cristaliza",  numărul britanicilor care regretă ieşirea Marii Britanii din UE va creşte.

Cu toate acestea, Seb Dance nu exclude o întorsătură de situaţie în ceea ce priveşte procesul de părăsire a blocului comunitar, însă este sceptic cu privire la asumarea politică de care Guvernul de la Londra ar trebui să dea dovadă, în contextul unei "trădări" a mandatului conferit de rezultatul referendumului din 23 iunie.

Citeşte continuarea pe Ziarul Financiar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici