Cursul BNR a urcat aproape de maximul istoric

Moneda naţională şi-a temperat scăderea în faţa euro, iar cotaţiile au intrat sub 4,36 lei/euro, însă Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,3585 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni şi aproape de maximul istoric, de 4,3688 lei/euro.

951 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a urcat aproape de maximul istoric

Cursul BNR a urcat aproape de maximul istoric (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

O rată de schimb mai mare faţă de nivelul de joi a fost afişată de banca centrală la 30 iunie 2010, când referinţa a atins maximul istoric.

BNR a anunţat miercuri o paritate de 4,3460 lei/euro.

Leul a pierdut teren şi în raport cu moneda americană, iar referinţa a urcat 0,84 bani, de la 3,1542 lei/dolar la 3,1626 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, cursul BNR a urcat cu 1,82 bani, de la 3,5698 lei/franc la 3,5880 lei/franc.

Leul s-a depreciat la începutul sesiunii interbancare de joi, afectat de scăderile de pe pieţele internaţionale, determinate de incertitudinile provocate de Grecia, iar cotaţiile au urcat peste 4,36 lei/euro în prima oră de tranzacţionare.

Ulterior, principalele acţiuni europene au trecut pe creştere, iar valutele din regiune şi-au acoperit pierderile, ca urmare a speranţelor investitorilor că o eventuală prăbuşire a guvernului Greciei ar asigura evitarea referendumului.

Cu puţin timp înainte de ora 13:00, când BNR culege cotaţii din piaţă pentru a stabili referinţa, schimburile se realizau la 4,3580 - 4,3590 lei/euro.

Băncile comerciale au scăzut dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o zi de la 5,12 - 5,52% la 4,86 - 5,36%. În acelaşi timp, randamentele afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au coborât de la 5,44 - 5,94% la 5,21 - 5,71%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici