Cursul BNR a urcat pentru a treia zi şi a atins 4,4242 lei/euro. Leul pierde teren şi în faţa dolarului şi francului elveţian

Leul s-a întărit uşor în raport cu euro în prima jumătate a zilei în piaţa interbancară, însă referinţa anunţată de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 0,34 bani la 4,4242 lei/euro, consemnând a treia şedinţă de creştere consecutivă.

422 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a urcat pentru a treia zi şi a atins 4,4242 lei/euro. Leul pierde teren şi în faţa dolarului şi francului elveţian

Cursul BNR a urcat pentru a treia zi şi a atins 4,4242 lei/euro. Leul pierde teren şi în faţa dolarului şi francului elveţian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moneda naţională a pierdut teren faţă de dolarul american, iar cursul BNR a crescut cu 7,07 bani, la 4,0876 lei, de la 4,0169 lei în şedinţa anterioară.

Referinţa pentru francul elveţian a crescut cu 1,07 bani, la 4,2280 lei, cel mai ridicat nivel începând cu 11 februarie.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Leul a deschis în piaţa interbancară la 4,43 unităţi/euro, în urcare uşoară de la 4,427 unităţi/euro la finele sesiunii de joi. Moneda naţională a atins un maxim de 4,431 unităţi/euro la scurt timp după deschidere, după care a început să se aprecieze şi a înregistrat un minim în prima parte a zilei de 4,425 unităţi/euro.

"Leul a încheiat şedinţa de ieri aproape de 4,43unităţi/euro, în urma unei deprecieri suplimentare de 0,3%. Atmosfera din pieţele globale a fost relativ pesimista şi această situaţie ar putea fi parţial responsabilă pentru presiunile de depreciere. Creşterile uşoare din pieţele de capital europene sugerează că leul s-ar putea tranzacţiona astăzi sub o uşoară presiune de apreciere", se arată într-o notă a ING Bank România.

Aproape de ora 13:00, leul se tranzacţiona la 4,4235/4,4255 unităţi/euro.

În regiune, forintul era în scădere cu 0,2% faţă de euro, iar zlotul cu 0,3%.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au urcat de 1,54% - 2,02% pe an la 1,88% - 2,31%, iar ratele pentru plasamentele săptămânale la 1,82% - 2,30% pe an, de la 1,48% - 1,97% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a crescut de la 1,40% pe an la 1,49% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici