Cursul BNR de astăzi urcă din nou aproape de maximul istoric

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4165 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, în condiţiile în care leul a fost supus unui nou val de presiuni de depreciere, temperat însă prin intervenţia indirectă a băncii centrale.

215 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR de astăzi urcă din nou aproape de maximul istoric

Cursul BNR de astăzi urcă din nou aproape de maximul istoric (Imagine: Shutterstock)

Maximul istoric, de 4,4168 lei/euro, a fost anunţat pe 2 mai, la acea dată jucătorii fiind îngrijoraţi de incertitudinile legate de măsurile pe care le va adopta noul executiv, după căderea Guvernului Ungureanu.

BNR a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,4160 lei/euro, deşi în piaţă cotaţiile se situau peste 4,42 lei/euro, potrivit dealerilor.

Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, consideră că presiunile de depreciere ar putea continua pe termen scurt având în vedere tensiunile din pieţele externe şi indiciile oferite recent de către BNR privind o flexibilitate în creştere a pieţei valutare.

Moneda naţională a atins joi un nou maxim începând cu 16 ianuarie şi faţă de dolar, referinţa urcând cu 1,1 bani, la 3,4141 lei/dolar. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,4245 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, referinţa a urcat nesemnificativ, de la 3,6765 lei/franc la 3,6769 lei/franc, un nou maxim din 5 septembrie. La acea dată, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Primele schimburi ale zilei s-au realizat la 4,4175 - 4,42 lei/euro, în scădere de la 4,4240 - 4,4260 lei/euro, nivel consemnat la finalul sesiunii de miercuri.

În prima oră de tranzacţionare cotaţiile au fost stabile, cu oscilaţii uşor sub 4,42 lei/euro, după care leul a început să de deprecieze treptat.

Până la jumătatea zilei, rata de schimb a atins un maxim de 4,4260 lei/euro, iar cu puţin timp înainte de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, schimburile se perfectau la 4,4165 lei/euro.

Băncile comerciale practicau joi dimineaţă dobânzi de 3,79 - 4,29%, în scădere de la 3,84 - 4,34% pe an pentru plasamentele pe termen de o zi. Totodată, au scăzut uşor şi dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, de la 3,93 - 4,43% la 3,88 - 4,38%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici