Cursul leu/dolar a atins cel mai ridicat nivel din 22 februarie

Cursul de referinţă anunţat vineri de BNR pentru dolar a urcat cu 6,86 bani, la 3,0863 lei/dolar, şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din 22 februarie, iar rata oficială pentru euro a crescut cu 2 bani, la 4,2657 lei/euro, maximul ultimelor trei săptămâni.

451 afișări
Imaginea articolului Cursul leu/dolar a atins cel mai ridicat nivel din 22 februarie

Cursul leu/dolar a atins cel mai ridicat nivel din 22 februarie (Imagine: Shutterstock)

După creşterea accelerată de vineri, rata de schimb leu/dolar a atins cel mai ridicat nivel din 22 februarie, dată când BNR a publicat un curs de 3,1067 lei/dolar.

O paritate leu/euro mai mare decât cea de vineri a fost publicată de BNR la 19 august, când euro a fost cotat la 4,2669 lei.

Banca centrală a publicat joi un curs oficial de 4,2457 lei/euro şi de 3,0177 lei/dolar.

Deprecierea leului în raport cu euro şi dolarul a fost determinată indirect de întărirea monedei americane în raport cu euro, cu aproximativ 0,5%.

De regulă, dolarul este considerat o monedă mai sigură decât euro, iar monedele statelor din regiune mai riscante decât euro. Când aversiunea la risc a jucătorilor este în creştere, aceştia se orientează spre plasamente mai sigure, astfel că indirect monedele statelor din regiune se depreciază mai vizibil decât euro.

Rata de schimb oficială leu/franc elveţian a urcat vineri cu 1,26 bani, de la 3,4961 lei/franc, la 3,5087 lei/franc.

Primele operaţiuni au fost realizate la 4,2500 - 4,2550 lei/euro, paritate cu puţin peste ultimele cotaţii de joi, de 4,2500 - 4,2550 lei/euro. În prima oră, rata de schimb a urcat pentru scurt timp la 4,2625 lei/euro, însă a revenit repede aproape de nivelul de la deschidere.

După primele două ore, în piaţă au fost introduse mai multe ordine de cumpărare de euro, care au dus paritatea aproape de 4,2700 lei/euro. Deprecierea leului a fost însă mai lentă decât mişcările înregistrate de monedele statelor din regiune.

Astfel, în jurul orei 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era cotat la 4,2660 - 4,2695 lei, paritate cu 1,45 - 1,6 bani sau 0,3% peste închiderea şedinţei precedente.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, zlotul se deprecia cu 1,5%, iar forintul era în scădere cu 1,2%.

"Deprecierea leului şi a monedelor statelor din regiune este determinată de scăderea euro în raport cu dolarul. Pe piaţa locală volumele sunt uşor peste media ultimelor şedinţe şi, se pare, că deprecierea leului şi agitaţia din regiune i-a determinat pe unii jucători să revină la tranzacţionare şi să ia unele poziţii mizând pe o depreciere a leului. Există şi unele ordine de cumpărare de euro din partea unor clienţi comerciali, iar asta a animat uşor piaţa", a afirmat un dealer.

Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru plasamente pe o zi au continuat să scadă, de la 4,09% - 4,59%, la 4,03% - 4,53%. Pe de altă parte, randamentele afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au crescut nesemnificativ, de la 4,27% - 4,77%, la 4,29% - 4,79%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici