Curtea de Conturi: Tarom a plătit ilegal peste 200.000 lei pentru organizarea de zile festive

Curtea de Conturi arată, în raportul pentru anul 2013, că Tarom a cheltuit o sumă estimată la peste 200.000 lei pentru achiziţia de bunuri pentru organizarea de zile festive, contrar prevederilor legale privind reducerea cheltuielilor şi în condiţiile în care înregistrează pierderi.

514 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Tarom a plătit ilegal peste 200.000 lei pentru organizarea de zile festive

Curtea de Conturi: Tarom a plătit ilegal peste 200.000 lei pentru organizarea de zile festive (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Au fost achiziţionate bunuri pentru organizarea de zile festive, estimate la suma de 206 mii lei, contrar prevederilor legale privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărire a disciplinei financiare, în condiţiile în care compania a înregistrat pierderi pe ultimii 2 ani", se arată în raportul instituţiei pentru anul 2013.

Instituţia a recomandat companiei aeriene stabilirea "întinderii prejudiciului" determinat de plata nelegală a cheltuielilor efectuate pentru organizarea de evenimente în anii 2012 şi 2013 şi recuperarea acestuia, potrivit legii.

Totodată, Curtea de Conturi a solicitat Consiliului de Administraţie o analiză a cauzelor care au condus la nerespectarea prevederilor OUG 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare, prin suportarea unor cheltuieli interzise de lege, precum şi dispunerea măsurilor pentru stabilirea răspunderii persoanelor vinovate.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, declara la finele lunii noiembrie că Tarom a raportat rezultate pozitive în 2014, dar nu beneficiază de "cel mai fericit" management, o parte din sindicate "sunt în contrasens" şi va fi necesară restructurarea companiei aeriene, fără să detalieze însă cu privire la variantele avute în vedere.

Rus a declarat recent că situaţia companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor a fost analizată cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai FMI, în cadrul discuţiilor fiind adresate "sute de întrebări", iar dintre toate entităţile subordonate ministerului, Tarom a rămas cu o problemă legată de profitabilitate, în cazul operatorului aerian urmând să fie luate măsuri pentru punerea "în zona de profit operaţional".

Compania aeriană a raportat piederi de 230,6 milioane lei în 2012 şi un rezultat negativ de 130,1 milioane lei în anul următor, conform datelor transmise la Ministerul de Finanţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici