Cutremurul din Japonia coboară preţul petrolului sub 100 de dolari pe baril

Preţul petrolului destinat pieţei americane a scăzut vineri cu aproape trei dolari, sub pragul de 100 de dolari pe baril, după ce cutremurul din Japonia, cel mai mare din ultimii 140 de ani, a cauzat închiderea de rafinării, centrale şi fabrici.

66 afișări
Imaginea articolului Cutremurul din Japonia coboară preţul petrolului sub 100 de dolari pe baril

Cutremurul din Japonia coboară preţul petrolului sub 100 de dolari pe baril (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Statul nipon este al treilea mare consumator de ţiţei la nivel mondial, după China şi Statele Unite, şi importă aproape toată cantitatea de energie necesară.

Piaţa petrolieră a fost, de asemenea, atentă la demonstraţiile planificate în Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol la nivel global, şi la violenţele din Libia.

Preţul ţiţeiului tranzacţionat în SUA a coborât până la un minim de 99,01 dolari pe baril şi se tranzacţiona la 100,44 dolari pe baril la 15:44 GMT. Ţiţeiul Brent a scăzut pe bursa de la Londra cu 1,4 dolari, la 114,07 dolari. Cotaţiile metalelor au înregistrat evoluţii negative.

"Trebuie să ne gândim care va fi impactul cutremurului asupra economiei japoneze şi care va fi efectul asupra economiei mondiale. Acestea ar putea afecta cererea de ţiţei a economiei nipone şi preţul petrolului", a afirmat Olivier Jakob, analist la compania Petromatrix.

Unele rafinării şi centrale nucleare au fost închise ca urmare a cutremurului, însă analiştii avertizează că oprirea acestor facilităţi de producţie ar putea cauza o creştere a cererii pentru importuri de produse rafinate şi combustibili pentru generatoare electrice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici