Dacia ar putea opri producţia câteva zile. Furnizorii de piese au probleme după seismul din Japonia

Activitatea Automobile Dacia ar putea fi întreruptă, după Paşte, cel mai probabil pentru o săptămână, întrucât furnizorii de piese au probleme de aprovizionare cu firmele din Japonia, după seismul urmat de valurile tsunami.

274 afișări
Imaginea articolului Dacia ar putea opri producţia câteva zile. Furnizorii de piese au probleme după seismul din Japonia

Dacia ar putea opri producţia câteva zile. Furnizorii de piese au probleme după seismul din Japonia (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

"Catastrofa din Japonia are urmări foarte grave pentru industria constructoare de maşini din Europa. Se estimează că în Europa peste 600.000 de maşini nu se vor fabrica din această cauză. Nici Dacia nu va fi ferită de aceaste urmări ale catastrofei din Japonia. (...) Dacia a avut şi va avea şi anul acesta comenzi la nivelul anului trecut. Sunt firme furnizoare pentru Dacia, de componente pentru Dacia care nu primesc componentele din Japonia şi ca atare Dacia este nevoită să-şi adapteze programul de lucru pe următoarele luni. Măsura care se va lua după Paşte este doar prima dintr-o serie de măsuri care trebuie luate", a declarat vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache.

El nu a dat detalii despre programul de lucru în următoarele luni.

"Pentru următoarele luni avem prevederi contractuale şi vom găsi răspuns la toate întrebările. Este obligatoriu să facem, până la finalul anului, maşinile pe care le-am prognozat pentru anul 2011. Asta înseamnă că în ultima parte a anului vom lucra foarte intens", a arătat Iordache.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Dacia au declarat că este posibilă întreruperea activităţii, o decizie urmând să fie luată în următoarele zile.

Iordache a menţionat că salariaţii Dacia vor primi de Paşte "prima tradiţională", negociată în contractul colectiv de muncă, reprezentând 30% din salariul mediu brut.

"Anul acesta suma brută este de 850 de lei. Se va primi o parte din suma netă, în jur de 600 - 650 de lei, şi impozitul va fi reţinut pe data de 10 a lunii viitoare. Oamenii sunt obişnuiţi cu această primă de Paşte, de vacanţă şi de Crăciun. Nemulţumiţi sau mulţumiţi este o negociere contractuală. Suma este mai mare ca anul trecut, nu cu mult, fiindcă impozitul este covârşitor", a mai spus Iordache.

Mai mulţi producători auto au probleme de aprovizionare cu piese din cauza dezastrului natural din Japonia.

Toyota a anunţat luni că suspendă activitatea fabricilor din America de Nord din cauza lipsei de piese auto produse în Japonia. Uzinele nipone ale companiei sunt închise de la mijlocul lunii martie, primele unităţi fiind oprite imediat după cutremur.

General Motors, Honda şi Saab au anunţat de asemenea în ultima perioadă probleme de aprovizionare cu piese din cauza crizei din Japonia.

Ford, care deţine în România uzina Automobile Craiova, a anunţat săptămâna trecută că închide temporar fabrica din Genk, Belgia, pentru a face economie de piese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici