Daea: Este imposibil ca România să propună la Bruxelles tăieri de fonduri pentru combaterea PPA

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a negat, vineri, acuzaţiile că România a votat, în Consiliul Uniunii Europene, o reducere a propriilor fonduri europene alocate pentru combaterea pestei porcine africane (PPA), pentru anul viitor.

162 afișări
Imaginea articolului Daea: Este imposibil ca România să propună la Bruxelles tăieri de fonduri pentru combaterea PPA

Daea: Este imposibil ca România să propună la Bruxelles tăieri de fonduri pentru combaterea PPA

„Este imposibil ca România să ia o asemenea decizie”, a spus, vineri, Petre Daea, când a fost întrebat ce crede despre acuzaţiile făcute de europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Ministrul Agriculturii a făcut declaraţiile cu ocazia punerii în funcţiune a staţiilor de pompare Pristol şi Salcia, aflate în cadrul amenajării Izvoarele-Cujmir (judeţul Mehedinţi).

„În calitatea mea de ministru şi responsabil în Guvernul României cu problemele acestea legate de agricultură, am prezentat în Consiliul de Miniştri la Bruxelles, pe data de 16 august, care este situaţia pestei porcine africane (n.r. - PPA) în România, cerând ajutor. Cu câteva zile înainte, transmisesem scrisorile de sprijin şi scrisorile acestea pe procedurile stabilite între instituţiile statale şi între instituţiile europene pentru a primi sprijin de la cei doi comisari, Hogan şi Andriukaitis”, a reamintit Daea.

Ministrul Agriculturii a menţionat că a transmis la CE modificările Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care vor fi alocaţi cei 43 de milioane de euro, pentru investiţii în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare şi incineratoare, urmând ca, în zilele următoare, Comisia să le prezinte procedurile.

„Iată că acest sprijin a venit în România şi, astăzi, în momentul în care discutăm, toate documentele care au fost cerute de Comisie au fost transmise, iar, peste câteva zile, aşteptăm ceea ce a promis şi a trimis comisarul Hogan la întâlnirea pe care a avut-o cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, că va da sprijin pentru fermierii români de 43 de milioane de euro”, a explicat Daea.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a acuzat, joi, Guvernul Dăncilă că a votat în Consiliul Uniunii Europene (UE) tăierea fondurilor pentru PPA. „Guvernul Dăncilă sabotează orice şansă ca fermierii români afectaţi de pesta porcină africană să fie despăgubiţi din fonduri europene! Guvernul României a votat în Consiliul Uniunii Europene (UE) reducerea alocărilor pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană (PPA) în Bugetul UE 2019, la o săptămână după ce solicitasem în Parlamentul European, creşterea cu 110 milioane de euro a alocărilor pentru PPA în bugetul UE de anul viitor”, a scris, joi, pe Facebook, europarlamentarul PNL.

Petre Daea a mai spus, vineri, despre declaraţiile europarlamentarului: „Îmi pare rău că un băiat tânăr nu a reuşit, în cinci ani de zile, să înveţe regulile din Uniunea Europeană. Îmi pare extraordinar de rău. Şi ar trebui să fim atenţi pe cine trimitem la Uniunea Europeană, pentru că nu-i posibil să stai cinci ani de zile şi să nu ştii regulile din Uniunea Europeană”.

Ministrul Agriculturii a adăugat că un reprezentant al ţării trebuie să respecte o conduită, indiferent de poziţie şi locaţie.

„Amendamentul dumnealui l-a făcut în Parlamentul European. Guvernul României nu este reprezentat în Consiliul de miniştri. Iată că acest amendament nu este în Consiliul de miniştri şi în Parlament, iar, pe procedurile parlamentare, ele vor fi puse în discuţie în Consiliul de Miniştri şi apoi în procesul acesta de conciliere”, a adăugat Daea.

Întrebat dacă afirmaţiile europarlamentarului reprezintă o dezinformare, ministrul Agriculturii a susţinut că este mai mult de-atât. „Noi, românii, am văzut că acum devenim noi duşmanii noştri. E păcat şi regretabil. Între noi, lucrurile acestea nu trebuie să apară, indiferent unde ne aflăm, în ce zonă, iar eu nu-mi permit să spun ceva aici şi altceva la Bruxelles”, a afirmat Daea.

În acelaşi context, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Ploieşti, că Siegfried Mureşan minte, iar Guvernul nu va propune niciodată tăieri de fonduri la Bruxelles pentru România, indiferent de sectorul de activitate, ci, din contră, va susţine majorări pentru fermieri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici