Daea, la Statistică: Fără un limbaj al specialistului nu putem zbura în direcţia politicilor publice

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat vineri, la o conferinţă organizată de Institutul Naţional de Statistică, necesitatea ca datele să fie centralizate cu acurateţe şi cu o interpretare unitară, pentru că „fără un limbaj al specialistului nu putem zbura în direcţia politicilor publice”.

787 afișări
Imaginea articolului Daea, la Statistică: Fără un limbaj al specialistului nu putem zbura în direcţia politicilor publice

Daea, la Statistică: Fără un limbaj al specialistului nu putem zbura în direcţia politicilor publice

„Aici sunt şi oile-mamă, şi mioarele, dincolo sunt şi vacile de lapte, şi junincile, care intră în efectivul de bază. Şi din acest punct de vedere lucrurile trebuie să fie foarte clare, pentru că altminteri, dacă n-avem o acurateţe a datelor şi o interpretare unitară, într-un limbaj al specialistului, nu putem să zburăm în direcţia politicilor publice şi să creem culoare pentru viitor de creşterea acestui sector formidabil”, a spus Petre Daea. El a participat la o conferinţă de presă privind perspectivele de dezvoltare ale agriculturii româneşti prin prisma rezultatelor Anchetei Structurale în Agricultură 2016, organizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Referindu-se la suprafeţele agricole evidenţiate în Ancheta Structurală, care arată o scădere faţă de perioadele anterioare, Petre Daea a arătat că „trebuie să vedem ce s-a întâmplat, să nu se înţeleagă că au venit vârcolacii şi ne-au mâncat vreo două milioane şi ceva de hectare de pe-aici şi acum nu le mai avem”. De asemenea, „nu poţi să iei o suprafaţă din vârful dealului X şi s-o pui laolaltă cu o suprafaţă de pe dealul Y”.

Datele centralizate de INS în Ancheta Structurală prezentată vineri arată că în anul 2016 numărul exploataţiilor agricole a fost de 3,42 milioane, mai mic cu 5,7% faţă de cel înregistrat la Ancheta Structurală în Agricultură 2013, şi respectiv cu 11,3% faţă de Recensământul General Agricol 2010.

„Numărul exploataţiilor agricole fără personalitate juridică a fost de 3,39 milioane, cu 5,7% mai mic decât în anul 2013. Numărul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică a fost de 26.000, cu 6,4% mai mic decât în anul 2013”, a declarat Tudorel Andrei, preşedintele INS.

Oficialul a menţionat că suprafaţa agricolă utilizată a exploataţiilor agricole a fost mai mică cu 4,2% faţă de cea înregistrată la Ancheta Structurală în Agricultură 2013, şi respectiv cu 6% faţă de Recensământul General Agricol 2010. De asemenea, suprafaţa agricolă utilizată care a revenit în medie, în anul 2016, pe o exploataţie agricolă a fost de 3,65 ha, comparativ cu 3,60 ha în anul 2013”.

Pe clase de mărime, în anul 2016, structura exploataţiilor agricole a fost diferită din punct de vedere al numărului acestora, comparativ cu structura din punct de vedere a suprafeţei agricole utilizate.

Astfel, potrivit INS:
- exploataţiile agricole sub 1 ha, deşi au reprezentat 53% din numărul total, au utilizat numai 5,1% din suprafaţa agricolă utilizată;
- exploataţiile agricole cu dimensiuni între 1 şi 5 ha au avut ponderi mai apropiate atât ca număr, cât şi ca suprafaţă - 38,6% din numărul total şi 23,6% din suprafaţa agricolă utilizată;
- exploataţiile agricole de dimensiuni mari, peste 50 ha, au avut o pondere foarte mică (0,5%) în ceea ce priveşte numărul acestora, dar au deţinut 51,1% din suprafaţa agricolă utilizată.

Datele INS mai arată că peste 61% din suprafaţa agricolă utilizată se află în proprietatea celor care o utilizează. „În anul 2016, din punct de vedere al modului de deţinere a suprafeţei agricole utilizate, suprafeţele în proprietate, incluzând şi terenul comun (61,4%) şi cele luate în arendă (28,7%), au înregistrat cele mai importante ponderi, fără schimbări semnificative faţă de anul 2013. În anul 2016, suprafaţa agricolă utilizată aflată în proprietatea exploataţiilor agricole fără personalitate juridică a reprezentat 42,5% din întreaga suprafaţă agricolă utilizată, în timp ce la exploataţiile agricole cu personalitate juridică aceasta a reprezentat 18,9%”, relevă Ancheta Structurală în Agricultură 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici