Dăianu îşi cere iertare pentru salariul şi primele de la ASF, dar spune că nu poate demisiona

Preşedintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, şi-a cerut iertare public pentru salariul şi primele primite de la ASF, el adăugând că nu îşi poate da demisia din funcţie, oricât de "onorabil" ar fi acest gest "în condiţiile date".

15483 afișări
Imaginea articolului Dăianu îşi cere iertare pentru salariul şi primele de la ASF, dar spune că nu poate demisiona

Dăianu îşi cere iertare pentru salariul şi primele de la ASF, dar spune că nu poate demisiona (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

El a făcut aceste declaraţii la finalul audierii în Comisia pentru buget, finanţe a Senatului, care anchetează situaţia ASF. "Pentru mine a fost un moment foarte, foarte dificil şi îmi cer iertare că am acceptat aceste prime. (...) Disconfortul a fost teribil pentru mine şi, de aceea, am şi făcut acest gest (returnarea primei – n.r.), care în engleză se spune «redemption» (reparare, compensare - n.r.). Într-un fel, cer iertare cetăţenilor pentru un salariu, pentru câştiguri pe care le am, nu printr-o decizie arbitrară, individuală a lui Dăianu la ASF, ci printr-o decizie colectivă, care a avut în vedere un act normativ de înfiinţare a Autorităţii", a spus el.

Dăianu a spus că a returnat "acele prime" înainte de declaraţia preşedintelui Comisiei pentru buget, Cosmin Nicula, şi înainte de scrisoarea deschisă care i-a fost adresată de Gabriel Liiceanu.

Acesta a susţinut că o demisie a lui în această situaţie ar însemna un "abandon": "Există şi această interpretare, că Dăianu fuge. Dăianu nu este de neînlocuit, Dăianu poate pleca, Autoritatea trebuie să funcţioneze".

"Demisia de onoare. Oricât ar fi de onorabilă o demisie în condiţiile date, nu pot să o fac. În momentul în care am mai rămas şapte în Consiliu, în condiţiile în care am fost părtaşi la bine şi la rău, la actele decizionale, în condiţiile în care există această această examinare a activităţii ASF, cum aş putea, în momentul de faţă, pur şi simplu să plec? Am fost încercat de acest sentiment. Am avut frământările mele, care au antedatat acceptul de a veni la ASF (...). Acum este foarte greu să îţi dai demisia", a menţionat Daniel Dăianu.

El a recunoscut că salariile din ASF sunt mari, adăugând că intenţia conducerii este de a le diminua, ţinând cont "nu numai de o dimensiune emoţională, care este firească într-o societate răvăşită de o criză economică, dar care să ţină seama şi de date care nu neapărat trebuie să fie puse în relaţie cu criza economică".

Potrivit afirmaţiilor sale, Consiliul ASF a stabilit salariile pornind de la un act normativ în care se spunea că acestea nu trebuie să depăşească "nu trebuie să depăşească practicile de la BNR", "dar nu se spunea un anume nivel". În acest sens, Dăianu a menţionat că "salariile pot să fie diminuate fără nicio problemă". Preşedintele interimar al ASF a arătat, pe de altă parte, că "lucrurile sunt mai delicate" în privinţa unei scăderi "brutale" a salariilor experţilor.

"Dacă actul normativ nu ar fi stabilit acel reper, probabil că salariile ar fi fost altele, probabil substanţial inferioare", a opinat preşedintele interimar al Autorităţii.

Întrebat cât ar fi dispus să renunţe din salariul său, el a răspuns: "Am şi vorbit cu colegi de-ai mei, dar aceasta este pur şi simplu o opţiune personală şi voi respecta ceea ce spun aici, cu 30 la sută".

Acesta a precizat că salariul său este de 12.800 de euro. Acesta a spus că "scandalul" legat de veniturile conducerii ASF este justificat, menţionând, pe de altă parte, că salariile din ASF, din fostele entităţi care au fost comasate, sunt în relaţie cu cât se câştigă în industria financiară.

Dăianu a admis că aceste câştiguri sunt disproporţionate faţă de cât câştigă oamenii, "un eminent profesor, un excepţional doctor".

"Este o lecţie amară pentru toată lumea. Este un moment foarte, foarte dificil pentru ASF. Important este ca instituţia să funcţioneze într-un climat greu, dificil şi totuşi trebuie să se meargă înainte", a conchis prim-vivcepreşedintele ASF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici