Datele PIB din primul trimestru, revizuite marginal în urcare. Creşterea este dependentă de exporturi

Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru cu 2,2% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 0,7% comparativ cu rezultatele înregistrate în ultimul trimestru din 2012, creşteri uşor peste cele anunţate prin datele semnal publicate de Institutul Naţional de Statistică în luna mai.

383 afișări
Imaginea articolului Datele PIB din primul trimestru, revizuite marginal în urcare. Creşterea este dependentă de exporturi

Datele PIB din primul trimestru, revizuite marginal în urcare. Creşterea este dependentă de exporturi (Imagine: Shutterstock)

Anterior, INS a anunţat că produsul intern brut în primul trimestru al acestui an a crescut, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar faţă de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria brută.

Datele prezentate de INS indică, totuşi perspective incerte ale evoluţiei economice, întrucât atât agricultua, pe partea de formare, cât şi consumul individual, pe parte de utilizare, au avut contribuţii negative la creşterea PIB pe primul trimestru, iar determinante pe partea de utilizare rămân exporturile.

În aceste condiţii, creşterea economică apare ca fiind strict legată de evoluţia internaţională, în principal a economiilor din UE, principalul partener comercial.

INS notează că din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat exportului net (cu o contribuţie de +3,0%), consecinţă a creşterii cu 3,9% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu reducerea volumulului importurilor de bunuri şi servicii cu 1,7%.

Ca urmare a scăderii volumului cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei şi al formării brute de capital fix (cu 0,3% şi, respectiv, 0,7%) aceste componente de cheltuieli au avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -0,2% şi, respectiv de -0,1%.

La creşterea PIB, în trimestrul I 2013 faţă de trimestrul I 2012, au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia agriculturii, silviculturii şi pescuitului care a avut o contribuţie negativă (-0,3%).

Majoritatea analizelor privind creşterea economică pentru acest an mizează pe o revenire a agriculturii, după anul agricol 2012 foarte slab.

Contribuţii mai importante la creşterea PIB au avut industria (+0,7%), cu o pondere de 28,8% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 2,6%, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,4%), cu o pondere de 12,7% la formarea PIB şi al cărui volum de activitate s-a majorat cu 3,2% şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,4%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,3%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (6,8%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici