Davos 2023: Germania avertizează de un risc extrem de ridicat de războaie comerciale

Germania avertizează de un risc extrem de ridicat de războaie comerciale, fondul de investiţii de 450 mld. dolari al Qatarului îşi schimbă strategia, iar magnaţii din industrie vorbesc de o problemă mult mai mare decât inflaţia, dobânzile sau recesiunea.

350 afișări
Imaginea articolului Davos 2023: Germania avertizează de un risc extrem de ridicat de războaie comerciale

Davos 2023: Germania avertizează de un risc extrem de ridicat de războaie comerciale

Sunt câtevadin temele discutate la reuniunea de la Davos din acest an.

Mario Centeno, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat că economia zonei euro se comportă mai bine decât anticipau mulţi, în contextul unei inflaţii record şi al crizei energetice care a izbucnit după ce Rusia a atacat Ucraina. "Economia ne-a surprins trimestru după trimestru", a declarat acesta în cadrul unui panel găzduit de Francine Lacqua de la Bloomberg TV. "Cel mai probabil, trimestrul al patrulea în Europa va fi încă pozitiv. Poate că vom fi surprinşi şi în prima jumătate a anului."

Robert Habeck, vicecancelarul german a avertizat că riscul unor războaie comerciale suplimentare este "foarte ridicat", deoarece ţările se uită tot mai mult spre interior pe fondul insecurităţii globale şi a declarat că WEF poate fi un forum eficient pentru discuţii care ar putea contribui la evitarea unor astfel de dispute. "Am văzut cu unele ţări că au ales izolarea sau confruntarea", a declarat Habeck într-un interviu acordat de la Davos postului de radio german Deutschlandfunk, adăugând că China a urmărit "politici foarte agresive în ultimii ani". Dacă şi alte naţiuni din Europa sau din America ar alege să facă acelaşi lucru "atunci nu vom putea rezolva problemele lumii", a spus el.

Uniunea Europeană trebuie să îşi reformeze politicile de ajutor de stat în domeniul industrial şi, în acelaşi timp, să caute un acord cu SUA pentru a evita un război comercial, potrivit premierului spaniol Pedro Sánchez. Este "obligatoriu pentru SUA şi UE" să ajungă la un acord privind politica industrială, a declarat Sánchez într-un interviu acordat CNBC. UE are de făcut unele "teme" interne, inclusiv reducerea birocraţiei şi reformarea normelor privind ajutoarele de stat pentru industrii, a spus el.

Există un grup de participanţi la Davos care sunt încă prea concentraţi pe inflaţie, ratele dobânzilor şi factori economici temporari, când ar trebui să se uite la criza climatică, potrivit miliardarului din minerit Andrew Forrest. Companiile care "se implică puternic în energia verde, ştiu foarte bine că acest lucru va duce la scăderea costului energiei şi la creşterea nivelului de trai, iar acest lucru va duce la scăderea inflaţiei", a declarat Forrest pentru Bloomberg, adăugând că cel mai rău a crizei energetice din Europa a trecut. "Oamenii au început să se obişnuiască, dar cu ceea ce s-au obişnuit şi ei, fie subconştient, fie conştient, este că epoca combustibililor fosili s-a încheiat", a mai spus magnatul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici