De ce nu este securizat lanţul de distribuţie al vaccinului ROR, de la producători până în cabinetul medicului de familie?

Situaţia gravă a lipsei vaccinurilor de pe piaţă şi a neimunizării copiilor la timp – o problemă de securitate naţională - arată că un vaccin din sche­ma naţională de imunizare trece printr-un circuit de distribuţie de care răspund mai mulţi jucători şi care nu este securizat până când ajunge să fie administrat copiilor în cabinetul medicului de familie.

667 afișări
Imaginea articolului De ce nu este securizat lanţul de distribuţie al vaccinului ROR, de la producători până în cabinetul medicului de familie?

Mămici, ce ştiţi despre vaccinul ROR? De ce nu ajung vaccinurile din schema naţională de imunizare de la producător până în cabinetul medicului. România are standarde de stat african la vaccinuri, nu de stat european

De la porţile producătorului din străinăta­te, dozele de vaccin cumpărate de Ministerul Sănătăţii sunt livrate în ţară, în depozitul de 6.000 de metri pătraţi din nordul Bucu­reştiului al Unifarm,  distri­buitorul de medicamente al ministerului. De aici, Uni­farm asigură trans­por­tul do­zelor cu 150 de tiruri cu tem­pera­tură şi umiditate con­tro­late (flotă proprie şi sub­con­tractată) către direcţiile de sănătate publică (DSP)  judeţene.

Circuitul vaccinului nu este securi­zat însă până la destinaţia finală, respectiv cabi­netul medicului de familie. De la DSP-urile jude­ţe­ne, medicii de familie trebuie să asigure trans­por­tul dozelor de vaccin până în cabi­netele pro­prii.  Aceştia merg practic cu geanta frigo­ri­fică la direcţia de sănătate de care aparţin ca să ridice dozele de vaccin ce le-au fost alocate.

Pentru ca un vaccin să intre în acest lanţ de distribuţie şi să ajungă în cabinetele medici­lor, Ministe­rul trebuie mai în­tâi să demare­ze la timp pro­ce­dura de achi­ziţie  şi să asigure prin aceasta sto­cul necesar, ceea ce s-a făcut în mod haotic an de an, dat fiind faptul că dozele ajung în con­ti­nuare cu întârziere în cabinetele me­di­cilor, schema de imunizare fiind dată peste cap.

„Mămici, ce ştiţi despre vaccinul ROR (rujeolă, oreion şi rubeolă - n. red.)? Medicul de familie mi-a spus că nu este disponibil de cinci luni şi nu ştie când îl va primi. Nu l-am făcut nici pe cel de 11 luni din acelaşi motiv“, întreabă Cristina din Bucureşti pe un grup de părinţi de pe o reţea de socializare.

Calendarul naţional de vaccinare, stabilit prin ordin al ministrului sănătăţii, prevede imunizarea copiilor încă din primele 24 de ore de viaţă, în maternitate, urmând ca schema de vaccinare să fie completată de medicii de familie de la 2 luni până la 14 ani, în funcţie de vârstele recomandate pentru fiecare vaccin în parte.

În România, rata de vac­cinare pentru princi­palele vaccinuri incluse în pro­gramul de imunizare se si­tuează la 88%, cele mai scă­zute valori fiind pentru vaccinul rujeolă-rubeolă-oreion şi vaccinul diftero-tetanic, arată ultimele date publicate pe site-ul Societăţii Române de Microbiologie. Oficialii Ministerului Sănătăţii nu au transmis date cu privire la rata de vaccinare în România.

De ce nu este securizat lanţul de distribuţie până în cabinetul medicului de familie? „Ridicarea vaccinului de către medicii de familie este o problemă pentru că presupune cheltuieli destul de mari din partea noastră, iar statul român lasă la latitudinea fiecărui medic transportul.“

Citeşte continuarea pe Ziarul Financiar

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici