De ce trebuie România să constituie Alianţa Latină împreună cu Italia şi Spania - Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF

Privind la toate jocurile de alianţe care se refac astăzi pe continent şi nu numai, România nu poate sta impasibilă, fără nicio iniţiativă, la refacerea structurilor de forţă din cadrul Noii Uniuni Europene (NUE), după ieşirea Marii Britanii.

2396 afișări
Imaginea articolului De ce trebuie România să constituie Alianţa Latină împreună cu Italia şi Spania - Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF

De ce trebuie România să constituie Alianţa Latină împreună cu Italia şi Spania - Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF

Oricât am fi de neînsemnaţi din punctul de vedere al Produsului Intern Brut (PIB) – 160 mld. euro în 2015 faţă de 2.500 mld. de euro PIB-ul Angliei şi de şapte ori mai mult PIB-ul UE – trebuie să luăm aminte la cum Ungaria şi Polonia ştiu să joace cărţile cu foarte mare abilitate.

Asta în pofida faptului că România ar trebui să aibă în realitate, numai dacă privim din punctul de vedere al suprafeţei – 240.000 km pătraţi, exact cât Marea Britanie şi al populaţiei, un cuvânt greu de spus în Uniunea Europeană.

Nu se poate ca Ungaria, cu o populaţie la jumătate din a României şi un PIB de doar 100 mld. euro, să fie atât de vizibilă pe radarele negocierilor de la Bruxelles, iar România să nu aibă niciun punct de vedere şi o direcţie de urmat, interese proprii pe care să le pună la vedere. Este o perioadă în care absolut toate cărţile se pun pe masă şi se refac. Toate alianţele şi înţelegerile anterioare au căzut, iar cum negociem acum ne va aranja drumul în UE şi chiar în lume în următoarele decenii.

Este un moment zero, un moment istoric, aşa cum numai colapsul Uniunii Sovietice şi destrămarea CAER (Comunitatea de Ajutor Reciproc a fostelor ţări din Europa de Est) au mai fost.

Se vede că, deocamdată, ţările se uită în jur după vechile alianţe. Nucleul dur franco-germano-italian, împreună cu Ţările de Jos, s-a pus la masă şi, de fapt, toată lumea aşteaptă din partea Berlinului preluarea leadershipului în NUE (Noua Uniune Europeană).

În niciun caz nu avem aici o formulă de relaţionare specială, din acest punct de vedere percepţia anterioară că România este un aliat puternic în zonă pentru Marea Britanie şi SUA fiind mai mult un dezavantaj astăzi, în noua situaţie.

Citeşte continuarea pe ZF

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici