Declinul producătorilor de cipuri: Nvidia, Intel şi AMD înregistrează în 2022 scăderi de 12 - 37% / Gigantul care a acaparat piaţa

În urmă cu cinci ani, Intel valora cât Nvidia şi AMD la un loc, însă astăzi Nvidia valorează cu mult peste capitalizarea cumulată a celorlalte două companii, iar Taiwan Semiconductors (TSMC) este una dintre cele mai mari societăţi publice la nivel mondial, o schimbare majoră în industrie.

2307 afișări
Imaginea articolului Declinul producătorilor de cipuri: Nvidia, Intel şi AMD înregistrează în 2022 scăderi de 12 - 37% / Gigantul care a acaparat piaţa

Declinul producătorilor de cipuri: Nvidia, Intel şi AMD înregistrează în 2022 scăderi de 12 - 37% / Gigantul care a acaparat piaţa

Intel nu a reuşit să ţină pasul cu inovaţiile care au avut loc în industrie de-a lungul ultimilor ani, evoluţia fiind alterată şi de ascensiunea unor giganţi precum Samsung şi Qualcomm.

Mai mult, criza semiconductoarelor şi întreruperile lanţurilor globale de aprovizionare, accentuate de pandemia de coronavirus, au dus la o scădere semnificativă a acţiunilor celor mai mari producători de cipuri din lume.

De asemenea, a intervenit în peisaj şi reticenţa investitorilor internaţionali vizavi de activele din industria tech, fenomenul având loc pe fondul unei tranziţii dinspre segmentul „growth” către cel de tip „value” şi în contextul creşterii ratelor dobânzilor la nivel mondial. Acţiunile Qualcomm au scăzut cu 27% de la începutul anului, fără a lua în calcul dinamica şedinţei de miercuri, 13 aprilie.

Totodată, AMD este pe minus cu 37%, iar acţiunile Intel s-au depreciat cu 12,6% în 2022 şi cu 28,7% în ultimele 12 luni. Nvidia, despre care unii analişti spun că s-a poziţionat cu mult în faţa Intel în privinţa tehnologiei software, suferă un declin de 28,6% de la începutul lui 2022 încoace.

Totuşi, compania are una dintre cele mai bune performanţe de pe Wall Street în ultimii cinci ani, un avans de aproape 750%, adică investitorii cu expunere pe Nvidia au înregistrat o multiplicare de peste opt ori a investiţiei în această perioadă. Spre comparaţie, Intel a urcat cu doar 28% în ultimii cinci ani.

De altfel, Nvidia a ajuns recent în top 10 cele mai mare societăţi la nivel mondial în funcţie de capitalizare, cu o valoare de piaţă de 535 de miliarde de dolari, în timp ce Intel valorează 190 de miliarde de dolari, iar AMD 155 de miliarde de dolari, după un plus de 630% în cinci ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cipuri,
producători,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici