Deficitul balanţei comerciale a urcat cu 28% la 9 luni, cu importuri de 5,5 miliarde euro peste exporturi

România a exportat în primele nouă luni bunuri în valoare de 40,9 miliarde euro, pe când importurile au însumat 46,4 miliarde euro, astfel că deficitul balanţei comerciale a fost de 5,53 miliarde euro, în creştere cu 28,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor INS.

1287 afișări
Imaginea articolului Deficitul balanţei comerciale a urcat cu 28% la 9 luni, cu importuri de 5,5 miliarde euro peste exporturi

Deficitul balanţei comerciale a urcat cu 28% la 9 luni, cu importuri de 5,5 miliarde euro peste exporturi (Imagine: Shutterstock)

În primele trei trimestre ale anului trecut, deficitul balanţei comerciale era de 4,3 miliarde euro.

În septembrie, exporturile FOB au fost de 4,9 miliarde euro, importurile CIF s-au plasat la 5,6 miliarde euro, rezultând un deficit de 741,6 milioane euro, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu august, exporturile au crescut cu 25,4%, iar importurile cu 18,4%.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) a fost în primele nouă luni de 30,03 miliarde euro la expedieri şi de 35,63 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73,4% din total exporturi şi 76,7% din total importuri.

Schimburile extracomunitare (Extra-UE28) s-au cifrat la circa 10,88 miliarde euro la exporturi şi la aproximativ 10,82 miliarde euro la importuri, cu o pondere de 26,6% din total exporturi şi 23,3% din importuri.

În structura exporturilor şi importurilor, segmentul maşini şi echipamente de transport au o pondere de 44% la export şi 36,6% la import, iar categoria alte produse manufacturate reprezintă 32,9% la export şi 31,3% la import.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici