Deficitul bugetar a crescut cu aproape un miliard de lei în august

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 20,9 de miliarde de lei după primele opt luni ale anului, echivalentul a 4,1% din PIB, după ce a urcat în august cu aproape un miliard de lei, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Finanţelor Publice.

24 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar a crescut cu aproape un miliard de lei în august

Deficitul bugetar a crescut cu aproape un miliard de lei în august (Imagine: Mediafax Foto)

Deficitul a fost rezultatul unor venituri de 106,25 miliarde de lei, echivalentul a 20,8% din PIB, şi al unor venituri de 127,16 miliarde de lei, respectiv 24,9% din PIB, au menţionat sursele.

Deficitul bugetar a fost calculat la un PIB nominal estimat pentru finele acestui an de 511,58 miliarde de lei.

Veniturile au urcat în august cu 13,8%, de la 93,3 miliarde lei în primele şapte luni, în timp ce cheltuielile bugetare au crescut cu 12,2%, de la 113,3 miliarde de lei.

La prima rectificare bugetară din acest an, operată la jumătatea lunii august, Guvernul a estimat în scădere veniturile la bugetul consolidat cu 3,4 miliarde lei, iar cheltuielile cu 714 milioane lei, cele mai mari diminuări de încasări fiind la impozitul pe venit, accize şi impozitul pe profit, Executivul bazându-se pe resurse suplimentare din creşterea TVA.

Cheltuielile pe acest an ale bugetului asigurărilor pentru şomaj au fost majorate cu 1,1 miliarde lei la rectificarea bugetară, Guvernul anticipând pentru perioada următoare o reducere a numărului de salariaţi faţă de prognoza utilizată la construcţia iniţială a bugetului.

Pentru întregul an Executivul estimează o reducere în termeni reali a Produsului Intern Brut de 1,7-1,9%, comparativ cu creşterea de 1,3% avută în vedere la fundamentarea bugetului iniţial, şi un deficit bugetar de 6,8%, ţinta fiind inclusă şi în acordul cu FMI.

Autorităţile române vizează reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB anul viitor şi la sub 3% din PIB în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici