Deficitul bugetar a urcat cu aproape două miliarde lei în iulie, ajungând la 3,9% din PIB

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 20 de miliarde de lei în primele şapte luni ale anului, echivalentul a 3,9% din PIB, după ce a urcat în luna iulie cu aproape două miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

15 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar a urcat cu aproape două miliarde lei în iulie, ajungând la 3,9% din PIB

Deficitul bugetar a urcat cu aproape două miliarde lei în iulie, ajungând la 3,9% din PIB (Imagine:Arhiva Mediafax Foto)

Deficitul bugetar a fost rezultatul unor venituri totale de 93,3 miliarde lei, mai mari cu 1,2% comparativ cu perioada similară din 2009, şi a unor cheltuieli de 113,3 miliarde de lei, cu 3,2% peste cele din primele şapte luni ale anului trecut.

Pe venituri, creşterea încasărilor din TVA s-a înregistrat îndeosebi pe lunile iunie şi iulie, influenţa din majorarea cotei de la 19% la 24% urmând a se reflecta începând cu august.

Veniturile din accize au crescut ca urmare a majorării nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu euro/leu luat în calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum şi a creşterii cuantumului accizei la unele produse.

Totodată, se menţin decalaje importante la impozitul pe profit (-3,2%), impozitul pe venit (-5,4%), precum şi la contribuţiile de asigurări sociale (-5,3%).

În ceea ce priveşte cheltuielile, cele de personal au scăzut cu 4,7% la nivelul bugetului general consolidat, dar au urcat cu 3,5% ca urmare a reorganizării unor instituţii publice care au trecut, începând cu noiembrie anul trecut, de la finanţarea din venituri proprii şi subvenţii, la finanţare integrală din bugetul de stat.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea fiind mai accentuată la bugetul de stat (-24,8%), în timp ce la bugetele locale acestea sunt mai mari cu 7,8%. La administraţiile locale, cheltuielile cu bunuri şi servicii au continuat să urce, înregistrând un avans de 1,9 puncte procentuale.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele şapte luni în sumă de 14,4 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici