Deficitul comercial a crescut cu 46,5% la cinci luni, după un avans de 8,7% al importurilor - INS

Deficitul comercial s-a majorat în primele cinci luni ale anului cu 46,5% faţă de perioada similară a anului trecut, la 3,76 miliarde euro, în condiţiile în care importurile au avansat cu 8,7%, iar exporturile cu 4.4%.

441 afișări
Imaginea articolului Deficitul comercial a crescut cu 46,5% la cinci luni, după un avans de 8,7% al importurilor - INS

Deficitul comercial a crescut cu 46,5% la cinci luni, după un avans de 8,7% al importurilor - INS (Imagine Hepta / Mediafax Foto)

Astfel, România a importat în ianuarie-mai produse în valoare de 27 miliarde euro şi a exportat de 23,2 miliarde euro, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna mai, exporturile FOB au fost de 4,7 miliarde euro, iar importurile CIF au fost de 5,6 miliarde euro. Comparativ cu perioada simială a anului trecut, exporturile din mai 2016 au crescut cu 4,1%, iar importurile au crescut cu 12,2%.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în primele cinci luni a fost de 17,6 miliarde euro la expedieri şi de 21 miliarde euro la introduceri, reprezentând 75,8% din total exporturi şi 77,9% din total importuri.

Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) în perioada menţionată a fost de 5,63 miliarde euro la exporturi şi de 5,96 miliarde euro la importuri, reprezentând 24,2% din total exporturi şi 22,1% din total importuri.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de maşini şi echipamente de transport (48,1% la export şi 37,6% la import) şi alte produse manufacturate (33,2% la export şi respectiv 31,3% la import).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici