Deficitul comercial al Franţei a crescut anul trecut cu 20%, la nivelul record de 69,6 miliarde euro

Deficitul comercial al Franţei a crescut anul trecut cu 19,6%, de la 51,5 miliarde de euro în 2010 la 69,6 miliarde de euro, subliniind un declin de competitivitate pe care preşedintele Nicolas Sarkozy vrea să-l combată prin reducerea taxelor plătite de companii pentru angajaţi.

153 afișări
Imaginea articolului Deficitul comercial al Franţei a crescut anul trecut cu 20%, la nivelul record de 69,6 miliarde euro

Deficitul comercial al Franţei a crescut anul trecut cu 20%, la nivelul record de 69,6 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Exporturile au avansat cu 8,6%, la 429 miliarde de euro, au anunţat, marţi, autorităţile franceze, în timp ce importurile s-au majorat cu 12%, la 498 miliarde de euro.

În perspectiva alegerilor prezidenţiale ce urmează să se desfăşoare în mai puţin de trei luni, deficitul comercial a devenit un subiect politic simbolizând declinul Franţei. Sarkozy vrea să crească nivelul TVA pentru a finanţa o reducere a taxelor plătite de de angajatori, despre care afirmă că afectează industria. Contracandidatul său socialist, Francois Hollande, intenţionează în schimb să înfiinţeze o bancă de stat pentru investiţii, care să finanţeze cercetarea şi dezvoltarea, potrivit Bloomberg.

"Deficitul comerial al Franţei s-a înrăutăţit timp de un deceniu şi este vorba în mod clar de competitivitate", a declarat economistul Societe Generale Michel Martinez.

Franţa a avut deficit comercial în fiecare an începând din 2002.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului, în perioada 2000-2010, exporturile Germaniei au urcat cu 126%, în timp ce Franţa, cu un avans de 50%, a fost depăşită chiar şi de Italia, care şi-a majorat livrările la extern cu 72%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici