Deficitul public al Italiei ar putea creşte dincolo de pragul de 3% din PIB stabilit de UE

Deficitul public al Italiei din anul următor ar putea creşte dincolo de pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) stabilit de Uniunea Europeană, a declarat marţi viceprim-ministrul italian Luigi Di Maio, citat de Reuters.

129 afișări
Imaginea articolului Deficitul public al Italiei ar putea creşte dincolo de pragul de 3% din PIB stabilit de UE

Deficitul public al Italiei ar putea creşte dincolo de pragul de 3% din PIB stabilit de UE

„Nu exclud trecerea de limita de 3%, orice este posibil. Dar nu putem spune exact acum, lucrăm la legea bugetului”, a precizat Luigi Di Maio.

Conform înţelegerii făcute cu Uniunea Europeană, Italia ar trebui, de fapt, să-şi reducă deficitul public de la 1,6% în 2018, la 0,8% în 2019. Adâncirea deficitului public ar putea fi generată de o creştere a cheltuielor sociale promise în timpul campaniei electorale (precum venitul minim garantat pentru săraci) şi de reducerea unor taxe.

De altfel, această ultimă măsură ar putea fi un contributor la previzionata creştere a deficitului fiscal (rezultat din taxe şi impozite) până la 1,2% în 2019. De asemenea, conform unor declaraţii recente ale ministrului italian al economiei, Giovanni Tria, creşterea deficitului fiscal ar mai putea fi şi rezultatul unei decelerări a creşterii economice a Italiei pe anul 2018.

Din acest punct de vedere, ministrul italian al economiei a previzionat o creştere economică de 1,2% în 2018, în locul uneia de 1,5% cât fusese anticipat anterior.

Italia este a treia economie a Uniunii Europene (după unele surse, a patra), însă are o datorie publică ajunsă la aproximativ 132% din PIB, adică la aproximativ 2.300 de miliarde de euro (2.700 de miliarde de dolari) conform unor estimări ale Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici