Depozitele băncilor din zona euro la BCE au atins nivelul record de 452 miliarde de euro

Depozitele băncilor din zona euro la Banca Centrală Europeană au atins miercuri nivelul record de 452 de miliarde de euro, instituţiile financiare aşteptând anul viitor pentru utilizarea împrumuturilor uriaşe obţinute săptămâna trecută de la BCE, transmite AFP.

134 afișări
Imaginea articolului Depozitele băncilor din zona euro la BCE au atins nivelul record de 452 miliarde de euro

Depozitele băncilor din zona euro la BCE au atins nivelul record de 452 miliarde de euro

În urmă cu o zi, aceste depozite erau de 412 miliarde de euro, mărimea acestei sume fiind interpretată de unii analişti drept un semn al agravării reticenţei băncilor de a se împrumuta reciproc.

"Unele persoane s-au declarat surprinse de mărimea acestor depozite. Este însă normal, ţinând cont de faptul că săptămâna trecută BCE a oferit băncilor lichidităţi de aproape 500 de miliarde de euro, iar aceşti bani nu puteau să dispară", a afirmat Luca Cazzulani, director adjunct pentru strategie la UniCredit.

Săptămâna trecută, BCE a acordat pentru 500 de bănci europene împrumuturi pe trei ani în valoare de 490 de miliarde de euro.

Analiştii se aşteaptă ca aceste fonduri să alimenteze piaţa interbancară şi să permită achiziţia de obligaţiuni ale statelor din zona euro, dar nu imediat.

"Situaţia va fi temporară. Băncile aşteaptă noul an pentru a aloca cele 500 de miliarde de euro primite de la BCE", a declarat Cyril Regnat, analist pentru piaţa de obligaţiuni la banca Natixis.

Băncile trebuie să efectueze rambursări importante în primul trimestru, de 230 de miliarde de euro potrivit datelor BCE, iar fondurile de la banca centrală vor fi folosiţi pentru achitarea datoriilor.

"Lichidităţile în exces vor fi utilizate pentru creditarea sectorului privat şi public, dar este greu de spus în ce proporţie", a spus Cazzulani.

El a semnalat un factor pozitiv, cel al scăderii dobânzilor interbancare.

"Da, există tensiuni pe piaţa interbancară, dar au scăzut, aşa cum arată reducerea primelor de risc", a constatat Regnat, care consideră că situaţia este mult mai puţin gravă decât era la prăbuşirea Lehman Brothers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici