Depozitele băncilor la BCE au depăşit pentru prima dată pragul de 500 miliarde euro

Depozitele constituite de băncile comerciale la Banca Centrală Europenaă (BCE) au depăşit pentru prima dată pragul de 500 miliarde euro, pe fondul lichidităţii excesive din sistem, combinată cu temerile privind criza datoriilor de stat, care au îngheţat piaţa de credit.

94 afișări
Imaginea articolului Depozitele băncilor la BCE au depăşit pentru prima dată pragul de 500 miliarde euro

Depozitele băncilor la BCE au depăşit pentru prima dată pragul de 500 miliarde euro (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Depozitele overnight au atins aproape zilnic niveluri record după operaţiunea de finanţare pe trei ani derulată în premieră de BCE la mijlocul lunii decembrie. Băncile au absorbit atunci aproape 490 miliarde euro la dobânzi foarte mici, apropiate de 1%.

Datele BCE publicate marţi arată că depozitele au depăşit pentru prima dată 500 miliarde euro, urcând la 502 miliarde euro, de la 493 miliarde euro în raportul de luni.

Cifra ar putea fi însă un maxim temporar al depozitelor la BCE.

Miercuri intră în vigoare modificările reglementărilor BCE privind rezervele, conform cărora volumul de bani pe care băncile comerciale trebuie să-l ţină permanent la BCE va fi redus de la 2% la 1%, măsură care ar putea da drumul în piaţă la încă 100 miliarde euro lichiditate.

Totuşi, această măsură ar putea însemna doar că instituţiile financiare vor dispune de mai multă lichiditate, care s-ar putea întoarce la BCE sub formă de depozite din moment ce băncile se tem să crediteze.

Soldul creditelor acordate de BCE în sistem se ridică la 664 miliarde euro, astfel că raportul dintre depozite şi credite a ajuns la peste 75%, faţă de circa o treime înainte de prăbuşirea Lehman Brothers la finele lui 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici