Deţinătorii unor datorii elene de peste 110 miliarde euro vor participa la schimbul de obligaţiuni

Deţinătorii unor datorii elene de peste 110 miliarde euro, între care 30 de investitori membri ai Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IFI), şi-au anunţat participarea la schimbul de obligaţiuni, sugerând că peste 50% dintre creditorii privaţi vor susţine programul.

159 afișări
Imaginea articolului Deţinătorii unor datorii elene de peste 110 miliarde euro vor participa la schimbul de obligaţiuni

Deţinătorii unor datorii elene de peste 110 miliarde euro vor participa la schimbul de obligaţiuni (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Un număr de 30 de investitori, deţinători a 39,3% din datoriile Greciei, respectiv 81 de miliarde de euro, şi-au anunţat până în prezent participarea la programul de schimb de obligaţiuni, potrivit IFI, care a negociat tranzacţia cu autorităţile elene.

La program vor participa cel puţin alte două bănci elene, care au în portofolii obligaţiuni ale statului grec de circa 10 miliarde de euro.

La operaţiune vor mai participa fonduri de securitate socială şi alte organizaţii de stat din Grecia, care deţin obligaţiuni de circa 22 de miliarde de euro, majoritatea administrate de banca centrală a Greciei.

Majoritatea băncilor germane, care au în proprietate obligaţiuni elene de circa 15 miliarde de euro, vor accepta acordul, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Nu este încă clar câte dintre aceste bănci şi-au exprimat deja interesul prin intermediul IFI.

Între băncile care vor participa se numără BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit, Allianz, Deutsche Bank.

Printre creditorii care au refuzat să participe la schimbul de obligaţiuni se află patru fonduri de pensii din Grecia, la presiunea sindicatelor, îngrijorate că reevaluarea în scădere a activelor le va afecta viabilitatea.

Opozanţii programului mai includ investitori elveţieni care au contestat termenii schimbul de obligaţiuni şi unele fonduri de hedging care ameninţă cu acţiuni în justiţie.

Termenul limită pentru înscrierea în programul de reducere a datoriilor către creditorii privaţi expiră joi, succesul operaţiunii fiind o condiţie pentru obţinerea finanţării de 130 de miliarde de euro din partea UE şi FMI. Schimbul de obligaţiuni are ca obiectiv reducerea datoriilor Greciei către creditorii privaţi, de peste 200 de miliarde de euro, cu 107 miliarde de euro.

Pentru ca tranzacţia să aibă succes, Grecia trebuie să primească un răspuns din partea a circa 50% din deţinătorii unor obligaţiuni de 177 miliarde de euro, emise conform legislaţiei elene, şi ca două treimi dintre aceştia să fie de acord cu operaţiunea prin care valoarea deţinerilor lor să scadă cu 74%.

Pentru a se asigura că programul va avea loc, Grecia a creat o aşa-numită clauză colectivă, prin care poate forţa investitorii să accepte schimbul de obligaţiuni, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici