Deutsche Bank: LafargeHolcim ar trebui să vândă 43% din capacitatea de producţie din România

Grupul LafargeHolcim, care va rezulta din fuziunea producătorilor de ciment Lafarge şi Holcim, ar trebui să vândă o mare parte din active în mai multe ţări pentru a se alinia legilor concurenţei, între care şi 43% din producţia din România, potrivit estimărilor Deutsche Bank, citate de WSJ.

211 afișări
Imaginea articolului Deutsche Bank: LafargeHolcim ar trebui să vândă 43% din capacitatea de producţie din România

Deutsche Bank: LafargeHolcim ar trebui să vândă 43% din capacitatea de producţie din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Producătorii de ciment Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) au anunţat luni că vor fuziona, creând cel mai mare conglomerat din lume în domeniul materialelor de construcţie, cu afaceri anuale de 43 miliarde de dolari, o capitalizare de piaţă estimată la 50 miliarde de dolari şi operaţiuni în întreaga lume, de la Germania şi Franţa la Brazilia şi India.

Companiile estimează că vor fi nevoite să vândă active care generează venituri anuale de aproximativ 5 miliarde euro, pentru a se alinia legilor anti-monopol şi a obţine astfel avizul autorităţilor pentru tranzacţie.

Aproximativ două treimi din vânzările de active planificate vizează operaţiuni din Europa, au precizat cele două companii.

Holcim şi Lafarge s-au arătat încrezătoare că vor putea aplana orice conflict cu autorităţile pentru concurenţă.

Fuziunea trebuie aprobată de adunarea extraodrinară a acţionarilor Holcim, de Comisia Europeană şi de autorităţile pentru concurenţă din statele unde noul grup are operaţiuni.

"Vom începe imediat discuţiile cu Comisia Europeană şi alte autorităţi de reglementare", a declarat directorul general al Lafarge, Bruno Lafont, care va fi CEO-ul noii companii.

Analiştii Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, constată într-un raport citat de Wall Street Journal (WSJ) că operaţiunile LafargeHolcim ar avea o cotă de piaţă de peste 50% în opt ţări. De asemenea, în alte 12 state, grupul ar înregistra cote de piaţă ridicate.

Astfel, fuziunea ar impune vânzarea unor unităţi de producţie din Franţa, Canada, Ecuador, Serbia, România, Ungaria, Maroc şi Filipine, pentru a aduce cotele de piaţă ale LafargeHolcim din aceste ţări sub pragul de 40%, nivel care ar putea fi considerat satisfăcător de către autorităţi, potrivit Deutsche Bank.

În România, noul grup ar fi nevoit sã vândã 43% din capacitatea de producţie pentru a obţine avizul autorităţilor, potrivit estimărilor Deutsche Bank.

Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 950 de angajaţi.

Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor, şi îşi derulează activitatea în aproximativ 40 de site-uri industriale.

Alături de Lafarge şi Holcim, un alt jucător important pe piaţa cimentului din România este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement, al doilea jucător la nivel global după fuziunea concurenţilor din Franţa şi Elveţia.

Producţia de ciment din România se ridică la aproximativ 7 milioane tone pe an, mult sub nivelul atins în perioada de boom economic, când nivelul depăşea 10 milioane de tone.

Tranzacţia dintre Holcim şi Lafarge va genera apariţia unui super-jucător pe piaţă, care va acoperi aproximativ două treimi din rulajul industriei de profil.

Cumulat, cele două grupuri au înregistrat în 2012 vânzări de peste 440 milioane euro în România.

Astfel, Lafarge a consemnat un rulaj de 1,018 miliarde lei (228,7 milioane euro), excluzând tranzacţiile între companii, iar Holcim România a raportat o cifră de afaceri de 948,7 milioane lei (213,2 milioane euro), potrivit datelor comunicate la Ministerul de Finanţe.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Lafarge au refuzat să dea detalii privind activele care vor fi vândute în urma fuziunii. Reprezentanţii Holcim au precizat că este prea devreme pentru a oferi informaţii privind activele care vor fi scoase la vânzare în fiecare ţară unde afacerile celor doi producători de ciment se suprapun.

În Ungaria, Lafarge şi Holcim ar trebui să vândă 36% din producţie pentru a se alinia legii, în Serbia 48%, iar în Franţa 26%, potrivit estimărilor Deutsche Bank.

Producţia de ciment este o afacere puternic localizată, având în vedere costurile mari presupuse de transportul acestei materii prime. Cel mai mare producător de ciment din lume după capacitate este China National Building Materials Corp., care domină piaţa chineză, dar are o cotă de numai 6,5% din producţia globală, potrivit datelor International Cement Review, citate de Wall Street Journal.

Analiştii consideră că vânzările de active vor contribui la consolidarea industriei cimentului, oferind rivalilor noului grup o oportunitate de a-şi extinde semnificativ afacerile.

Noua companie va avea sediul în Elveţia, locaţie atractivă datorită taxelor scăzute, şi va fi listată la bursă în Elveţia şi Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici