Dezvoltator imobiliar trimis în judecată pentru un credit ipotecar de 11 milioane lei obţinut ilegal

Un dezvoltator imobiliar din Oradea a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a contractat un credit ipotecar în valoare de 11 milioane de lei pentru construirea a două blocuri de locuinţe, folosind un contract de vânzare-cumpărare fals cu Primăria Oradea.

448 afișări
Imaginea articolului Dezvoltator imobiliar trimis în judecată pentru un credit ipotecar de 11 milioane lei obţinut ilegal

Dezvoltator imobiliar trimis în judecată pentru un credit ipotecar de 11 milioane lei obţinut ilegal (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea l-au trimis în judecată pe Radu Olteanu, director al SC Sticom Trading SRL Oradea, pentru înşelăciune în formă continuată, uz de fals şi spălare a banilor în formă continuată, dar şi pe Ioan Doru Cotoroi, administrator de fapt al SC Medcar SRL, pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată şi complicitate la spălarea banilor în formă continuată.

În rechizitoriul procurorilor se arată că Radu Olteanu, în calitate de director al SC Sticom Trading SRL Oradea, i-a indus în eroare pe reprezentanţii unei bănci la încheierea, în 2 septembrie 2009, şi la executarea contractului de credit ipotecar în valoare de 11.000.000 de lei, pentru finanţarea construirii a două blocuri de locuinţe, folosind în acest sens un contract de vânzare-cumpărare fals.

"Acest document a fost încheiat de societatea în cauză cu Primăria Oradea, având ca obiect achiziţionarea de către instituţia publică a unui număr minim de o sută de apartamente din complexul de locuinţe aflat în construcţie", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Ulterior încheierii contractului de credit, Radu Olteanu, beneficiind de ajutorul lui Ioan Doru Cotoroi, a depus mai multe situaţii de plată fictive care atestau, în mod nereal, prestarea unor servicii de construcţii de către SC Medcar SRL în favoarea SC Sticom Trading SRL.

În perioada septembrie 2009 - noiembrie 2009, Radu Olteanu, cunoscând provenienţa ilicită a banilor, a folosit aceste sume pentru a achita, în primă fază, contravaloarea serviciilor de construcţii prestate de către două societăţi comerciale, în valoare de 6.555.007 lei.

Beneficiind de ajutorul lui Cotoroi, Olteanu a achitat în mai multe etape suma de 3.484.834 de lei către SC Medcar SRL, reprezentând contravaloarea unor servicii de construcţii fictive, facturate către SC Sticom Trading SRL, în scopul însuşirii respectivei sume de bani.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a două imobile aparţinând lui Radu Olteanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Presa locală a relatat că Radu Olteanu este dezvoltatorul Cartierului Soarelui din Oradea, în condiţiile în care blocurile construite de firma acestuia ar fi fost de tip ANL.

Olteanu a fost condamnat anul trecut de Tribunalul Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani în beneficiul unei reţele conduse de sirianul Omar Chama, un asociat al lui Omar Hayssam, filieră care ar fi reuşit transferarea ilegală din România a 65 milioane dolari. Sentinţa instanţei nu este definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici