Video Dinu Patriciu, desemnat de ZF cel mai mare capitalist al României

Omul de afaceri Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului energetic Rompetrol, a fost desemnat de Ziarul Financiar ca fiind cel mai mare capitalist din ultimii 20 de ani, în cadrul galei ZF 2009 - "20 de ani de capitalism".

87 afișări

Desemnat de unele publicaţii ca fiind cel mai bogat om de afaceri din România, Patriciu este şi primul român care a înfiinţat companie privată după revoluţia din 1989.

Omul de afaceri a pledat la ceremonia de decernare a premiului pentru o deschidere a mediului de business românesc către regiune îndemnând afaceriştii locali să devină "cuceritori", chiar dacă aceasta nu este o calitate care se regăseşte în istoria poporului român.

"Cred că Bucureştiul poate deveni centralul financiar, economic, cel mai important oraş al acestei regiuni. Dacă vom şti să avem coerenţa mediului de afaceri şi a politicilor, cu siguranţă prosperitatea va veni mai repede. Trebuie să încercăm să ne deschidem, să încercăm să devenim cuceritori. Poate că nu am fost niciodată în istoria noastră, dar aceasta este şansa noastră", a spus Patriciu.

El a reiterat nevoia României de descentralizare şi dereglementare, precum şi necesitatea iminentă de reducere drastică a birocraţiei, opinând că 4 din 5 bugetari "trebuie să plece".

"Asta înseamnă 600.000 de oameni. Desigur că nu pot fi lăsaţi pe drumuri, dar creşterea economică le poate oferi o şansă. Trebuie să-i ajutăm să treacă de momentul dificil, după care să ne vedem de drum cu un stat mai mic, dar mai puternic. Descentralizarea, dereglementarea şi reducerea birocraţiei sunt priorităţi pe care România trebuie să le aibă în vedere în perioada următoare. Trebuie să le înfăptuim în următoarele câteva luni, pentru că altfel nu scăpăm de criză", a continuat Patriciu.

El a completat că fără aceste ajustări, chiar şi o previziune pentru o contracţie economică de circa 2% în 2010 este optimistă.

Totodată, Patriciu cere o consolidare a cotei unice, reducerea TVA şi acceptarea temporară a unor deficite mai înalte.

Omul de afaceri consideră că România nu are pe plan extern "niciun fel de credibilitate", din cauza "gâlcevei" dintre politicieni.

"Vă spun asta cu tristeţe. Nu ne crede nimeni în stare să ne guvernăm, asta este marea nenorocire astăzi. Nu ne crede nimeni în stare să ne dezvoltăm. Când am stat cu mâna întinsă să luăm banii de la FMI, aveam mult mai multe posibilităţi, din păcate acum avem mai puţine", a încheiat Patriciu.

Ziarul Financiar l-a mai desemnat pe Petre Roman ca fiind "cel care a pus bazele capitalismului prin legea societăţilor comerciale, legea 31/1990", şi l-a premiat pe Călin Popescu Tăriceanu pentru introducerea cotei unice, măsura fiscală cu cel mai mare impact economic.

ZF l-a mai premiat şi pe fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, pe care l-a numit "Omul care a propulsat România în NATO şi Uniunea Europeană".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici