Director general Transelectrica: Compania este încă în recesiune

Rezultatele Translectrica (TEL) din primul semestru au fost influenţate negativ, printre altele, şi de neplata datoriilor de către o serie de producători şi furnizori de energie, iar compania este încă în "recesiune", a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Adrian Băicuşi.

88 afișări
Imaginea articolului Director general Transelectrica: Compania este încă în recesiune

Director general Transelectrica: Compania este încă în recesiune (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"La Transelectrica încă suntem în recesiune. (...) În primele şase luni am avut un blocaj financiar în zona de energie. Legislaţia nu ne-a dat posibilitatea de a bloca acei furnizori care nu îşi plătesc datoriile, am vorbit şi cu ANRE", a afirmat Băicuşi, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că evoluţia pozitivă a consumului şi a producţiei de energie din primele şase luni nu s-a reflectat şi în rezultatele Transelectrica şi în volumul de energie transportat de compania de stat.

"Oarecum ne aşteptam la acest decalaj. Poate suntem puţin mai îngrijoraţi că din informaţiile pe care le avem vor fi nişte creşteri de consum propriu tehnologic pe zona de distribuţie şi producţie a energiei. Nu toată energia care se produce ajunge şi la noi", a continuat directorul general al companiei.

Totodată, din cauza unei acţiuni de infringement lansată de Comisia Europeană anul trecut pe zona de energie şi gaze în România, compania a trebuit să îşi "modifice comportamentul" pe partea de alocare a capacităţilor de import şi export de energie la graniţe.

"Transelectrica a fost obligată să-şi modifice comportamentul, din cauza infringementului, în partea de alocare de capacităţi la graniţă, iar scăderea veniturilor pe această parte a fost dramatică. Schimburile (de energie - n.r.) cu vecinii au fost slabe. De asemenea, pentru că a plouat mult în regiune, ţările cu multă energie hidro, ca Albania, au importat mai puţin, iar asta a dus şi la scăderea preţurilor", a spus Băicuşi.

Pe de altă parte, exporturile de energie ale României au crescut în ultimele două luni, până la valori de 700-800 MW, astfel încât graniţele cu Ungaria şi Serbia sunt "suprasolicitate".

"Dacă mă întrebaţi de recesiune, punctul critic a trecut, ar trebui să ne revenim încet, dacă nu se întâmplă altceva. Partea pozitivă este că, chiar dacă este recesiune, sistemul energetic a fost bine văzut de instituţiile financiare. (...) Am continuat şi reducerea costurilor", a adăugat sursa citată.

Operatorul naţional de transport al energiei este controlat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 73,6% din titluri, în timp ce Fondul Proprietatea are 13,5% din capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici