Directorul general al CFR SA şi-a dat demisia

Directorul general al CFR SA, Emil Sabo, şi-a dat vineri demisia din funcţia pe care o ocupa din februarie, după ce a fost trimis în judecată, alături de alte persoane, pentru o fraudă de 700.000 de euro, comisă în 2005.

69 afișări
Imaginea articolului Directorul general al CFR SA şi-a dat demisia

Directorul general al CFR SA şi-a dat demisia (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Demisia survine în urma anunţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie de joi, care l-a trimis în judecată pe Emil Sabo pentru unele fapte petrecute în 2005, când era angajat al firmei private Activ Invest.

În locul său a fost numit la conducerea companiei directorul general adjunct Viorel Scurtu, care va ocupa funcţia interimar, a anunţat CFR SA.

Sabo este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Emil Sabo a declarat, într-un comunicat de presă, că a demisionat pentru a-şi proteja familia de presiunea mediatică şi că acuzaţiile aduse sunt "complet nefondate".

"Am luat această decizie pentru a-mi proteja familia de o eventuală presiune mediatică şi, de asemenea, doresc ca imaginea instituţiei în care am activat şi pe care o respect să nu aibă de suferit în niciun fel, din cauza acestei situaţii nedorite. Timpul va demonstra, împreună cu justiţia în care am deplină încredere, că acuzaţiile aduse sunt complet nefondate", a spus Sabo.

DNA susţine că firma la care lucra Sabo, Activ Invest, a fost interpusă fictiv în circuitul operaţiunilor de revânzare a unor automotoare către CFR Călători, cu singurul scop de a se majora preţul vehiculelor faţă de valoarea comercială reală a acestora.

Astfel, în aprilie 2005 ICIM Arad a cumpărat din Germania şase automotoare cu remorcă pe care la 17 august 2005 le-a vândut firmei Activ Invest SRL, pentru 689.248 lei.

În 26 octombrie 2005, automotoarele au fost cumpărate de Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, la preţul de 2,67 milioane lei.

Vehiculele nu au ajuns de fapt la Activ Invest, fiind transportate direct de la ICIM Arad la Remarul 16 Februarie.

În 21 octombrie 2005, înainte chiar de a încheia contractul cu Activ Invest, Remarul 16 Februarie a vândut automotoarele CFR Călători, la un preţ total de 7,49 milioane lei.

Alături de Sabo mai sunt anchetaţi fostul director general al SNTF Alexandru Noapteş, fostul director adjunct la CFR Călători Nacu Vanghele şi fostul director tracţiune de la CFR Călători Nicolae Iosub.

Totodată, au fost trimişi în judecată Vasile Mureşan - director general la SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, Simona Florişca - director economic la SC Remarul 16 Februarie, Floarea Iancu - inginer la Serviciul plan, organizare, constatare la SC Remarul 16 Februarie, Claudia Maria Urs - director economic la SC Activ Invest, Mitică Călin - administrator de fapt la SC Activ Invest, sub acuzaţia de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Emil Sabo a fost numit în februarie 2010 director general la CFR SA, anterior el deţinând funcţia de director general al Companiei Naţionale de Investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici