Directorul general al FMI: Euro va supravieţui anului 2012! Este o monedă tânără, dar solidă

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a dat asigurări vineri că moneda euro va supravieţui dincolo de anul 2012, în pofida crizei datoriilor de stat.

690 afișări
Imaginea articolului Directorul general al FMI: Euro va supravieţui anului 2012! Este o monedă tânără, dar solidă

Directorul general al FMI: Euro va supravieţui anului 2012! Este o monedă tânără, dar solidă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Va fi anul 2012 sfârşitul monedei euro? Mă îndoiesc serios. Este o monedă tânără, şi în acelaşi timp una solidă. Există în zona euro, dar nu în legătură directă cu moneda, presiuni serioase şi probleme privind datoria de stat, soliditatea sistemului bancar, care sunt în curs de soluţionare. Însă moneda însăşi nu va dispărea în 2012, nicio şansă", a afirmat Lagarde, aflată în vizită în Africa de Sud, într-o întâlnire cu presa.

Liderii europeni au convocat un nou summit pentru sfârşitul acestei luni, unde vor încerca din nou să stabilească un plan concret de soluţionare a crizei datoriilor de stat, care a intrat în al treilea an şi ameninţă supravieţuirea monedei unice la 10 ani de când a intrat în circulaţie.

Lagarde, aflată în primul turneu în Africa de când a preluat şefia FMI, a reiterat că fondul va revizui în sens negativ prognoza de creştere economică mondială pentru 2012, în prezent de plus 4%.

Pieţele emergente au fost afectate serios de aversiunea la risc declanşată la nivel global în 2011 de criza datoriilor de stat. În Africa de Sud, randul s-a depreciat anul trecut cu aproape 23%.

Ministrul sud-african al Finanţelor, Pravin Gordhan, a declarat că este nevoie de noi acţiuni globale pentru a combate volatilitatea valutară generată de criza din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici