Directorul operaţional al Renault, Patrick Pelata, ar putea demisiona în urma scandalului de spionaj

Directorul operaţional al Renault, Patrick Pelata, pasionat de judo, ştie totul despre căzături şi ar putea suporta o cădere, din funcţie, pentru a-şi proteja şeful, după ce stânjenitorul scandal de spionaj trage la fund conducerea producătorului auto francez.

116 afișări
Imaginea articolului Directorul operaţional al Renault, Patrick Pelata, ar putea demisiona în urma scandalului de spionaj

Directorul operaţional al Renault, Patrick Pelata, ar putea demisiona în urma scandalului de spionaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În calitate de director operaţional, Pelata, în vârstă de 55 de ani, s-a implicat puternic în anchetarea cazului de spionaj care a şocat industria auto în ianuarie, a concediat trei directori cu rol executiv şi a făcut publică o investigaţie privind furnizarea de informaţii tehnice.

Într-un interviu publicat vineri, Pelata a indicat că postul său este în suspensie, având în vedere îndoielile legate de spionaj şi posibilitatea ca acuzaţiile aduse unor directori să fie nefondate.

Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a declarat că Renault ar putea suporta consecinţele, iar Pelata a afirmat că acestea vor fi acceptate până la cel mai înalt nivel al companiei, adică până la el.

O sursă apropiată situaţiei a declarat că Pelata se va sacrifica pentru a-l proteja pe directorul general Carlos Ghosn, care conduce şi Nissan Motor.

"Este probabil să fie Patrick Pelata, care formează scutul de protecţie al directorului general. În această poveste, cineva trebuie să detoneze grenada", a spus sursa.

Un purtător de cuvânt al Renault a refuzat să comenteze.

Mâna dreaptă a lui Ghosn, Pelata are două diplome în inginerie, la două facultăţi franceze de prestigiu, precum şi un doctorat în ştiinţe socio-economice.

Pelata lucrează la Renault din 1984, pornind de la funcţia de şef de atelier la fabrica Flins de lângă Paris, pentru a promova ca membru în consiliul de administraţie al grupului în 1998.

Sursa a mai spus că plecarea lui Pelata, dar şi a altor angajaţi implicaţi în investigaţie, va permite lui Ghosn să îşi păstreze funcţia de director general.

Renault a admis pentru prima dată că scandalul de spionaj de la începutul acestui an, care a deteriorat relaţia companiei cu guvernul francez şi ar fi putut crea tensiuni diplomatice între Franţa şi China, ar putea fi doar o manipulare.

Autorităţile franceze sunt jenate de situaţie şi au spus că Renault se va confrunta cu toate consecinţele şi responsabilitatea pentru evenimente.

Renault a apelat în ianuarie la justiţia franceză în baza unor suspiciuni că a fost ţinta spionajului industrial, care ar fi vizat programul de vehicule electrice derulat împreună cu Nissan. Compania a exprimat atunci temeri că detalii din proiectele vizate ar fi fost transmise unei puteri străine. Grupul a concediat atunci trei directori, suspectaţi că ar fi orchestrat spionajul în schimbul unor sume de bani de la presupusa putere străină.

Cei trei au negat toate acuzaţiile şi au acţionat Renault în justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici