Discuţii Cotroceni: Cifrele de 20-24% pentru cotă şi TVA, greu de evitat

Guvernul caută soluţii însă cifrele de 20% pentru cota unică de impozitare, respectiv 24% pentru TVA sunt greu de evitat, deja vorbindu-se despre acestea ca "despre o fatalitate", au declarat pentru MEDIAFAX surse politice, în urma discuţiilor de la Cotroceni dintre preşedinte şi miniştri.

36 afișări
Imaginea articolului Discuţii Cotroceni: Cifrele de 20-24% pentru cotă şi TVA, greu de evitat

Discuţii Cotroceni: Cifrele de 20-24% pentru cotă şi TVA, greu de evitat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Încă se mai caută soluţii, dar este greu de evitat nivelul de 20-24% (n.r.: cota unică şi TVA), deja se discută ca despre o fatalitate", au spus surse politice.

Sursele au precizat că la discuţii a participat şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi că unii miniştri încă sunt la Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe premierul Emil Boc şi pe membri ai Guvernului pentru a discuta despre negocierile cu Fondul Monetar Internaţional.

BNR se opune oricărei majorări a TVA, argumentând că oricum colectarea este deficitară şi că o astfel de măsură ar împiedica relansarea economiei şi ar creşte preţurile, în timp ce FMI nu crede în beneficiile unei impozitări progresive pe salarii, potrivit unor surse guvernamentale.

"Banca Naţională se opune majorării TVA. Probabil că se gândesc că vor rata ţinta de inflaţie al doilea an consecutiv în perioadă de recesiune. Banca centrală argumentează că o astfel de măsură nu ar ajuta bugetul, pentru că încasarea este oricum deficitară şi s-ar îngreuna relansarea economiei. Cel mai probabil nu va fi o decizie privind TVA, va fi amânată pentru următoarea evaluare", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a spus miercuri că nu face nicio referire la măsurile de politică fiscală înainte de a se ajunge o înţelegere cu autorităţile române, întrebat dacă va fi majorată TVA.

"Nu voi vorbi despre măsuri specifice de politică fiscală până nu ajungem la o înţelegere cu autorităţile române", a spus Franks, înainte de întâlnirea cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Premierul Emil Boc şi miniştrii intenţionează să se reunească într-o nouă şedinţă, în care să fie analizate concluziile negocierilor cu Fondul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici