Doar unul din 10 români din Pilonul II îşi verifică online contul de pensie privată obligatorie

Doar 10% dintre românii din Pilonul II îşi verifică online contul de pensie privată, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

1239 afișări
Imaginea articolului Doar unul din 10 români din Pilonul II îşi verifică online contul de pensie privată obligatorie

Doar unul din 10 români din Pilonul II îşi verifică online contul de pensie privată obligatorie

Conform APAPR, doar 780.000 de români îşi verifică online contul personal de pensie privată obligatorie (Pilonul II), adică 10% din numărul total de 7,78 milioane de participanţi înregistraţi, asta deşi toţi cei 7 administratori existenţi pe piaţă oferă această facilitate pe portalurile proprii de internet.

Din acest motiv, APAPR derulează o campanie de informare pentru conştientizarea acestei opţiuni.

În 2021, precedenta campanie APAPR s-a concentrat pe posibilitatea participanţilor de a primi pe e-mail scrisoarea anuală de informare, în locul formatului pe hârtie.

„Accesarea în online a informaţiilor legate de conturile individuale de pensie privată este un beneficiu pe care dorim să îl promovăm în perioada următoare, având în vedere avantajele de transparenţă şi accesibilitate pe care le oferă. Îi încurajez pe toţi cei care au o pensie administrată privat să îşi deschidă un cont online la administratorul fondului lor”, a declarat Radu Craciun, preşedintele APAPR.

În 2021, fondurile de pensii private şi-au continuat evolutia pozitivă, înregistrând câştiguri semnificative pentru participanţi prin plasamente diversificate, în conditii de risc redus, susţin eprezentanţii APAPR. Conform acestora, după creşteri robuste în primele 9 luni ale lui 2021, fondurile de pensii au înfruntat în ultimul trimestru provocările aduse de reaprinderea globală a inflaţiei, creşterea dobânzilor pe piaţa internă şi turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale cauzate de incertitudinile privind noua variantă Omicron a coronavirusului.

Numărul total de participanţi înregistrati în Pilonul II a ajuns la 7,78 milioane la finele anului 2021, dintre care numărul mediu al participanţilor cu contribuţii virate lunar a fost de 4 milioane, în creştere cu 140.000 faţă de 2020. Sumele administrate de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la peste 89 miliarde de lei, în creştere cu 18,6% faţă de finele lui 2020.

Randamentul mediu ponderat al celor 7 fonduri a fost de 5,88% în 2021, uşor sub cel de 6,19% din 2020.

„Acest randament se traduce într-un câştig net pentru participanţi în valoare de 4,5 miliarde de lei (910 milioane EUR) în 2021, uşor peste câştigul de 4,4 miliarde de lei (900 mil. EUR) generat în 2020. De la lansare (mai 2008) şi până în prezent, fondurile de pensii de Pilon II au înregistrat un randament mediu anual de 8%, generând pentru participanţi un câştig (net de toate comisioanele) în valoare totală de 21,7 miliarde de lei (4,4 miliarde EUR)”, arată APAPR.

În ceea ce priveşte Pilonul III, pensii private facultative, numărul total de participanţi a ajuns la circa 565.000 la finele anului 2021, crescând cu 37.000 faţă de 2020, cel mai semnificativ spor din ultimii 5 ani. Participantii la Pilonul III au virat în 2021 contribuţii totale de aproximativ 420 milioane de lei, cu 13% mai mult decât în 2020 şi o valoare maximă istorică în termeni anuali.

„Contribuţia medie lunară pentru participanţii activi a ajuns în cursul anului 2021 la 150 de lei, adică exact plafonul de deductibilitate fiscală (400 EUR / an atât pentru salariaţi, cât şi pentru angajatori). Aceste evoluţii arată pe de-o parte interesul şi încrederea participanţilor în sistemul de pensii facultative, precum şi necesitatea creşterii plafonului de deducere fiscală, rămas neactualizat de 12 ani în pofida creşterii în această perioadă a salariului mediu net pe economie cu 144%. Aceasta face ca în termeni relativi facilitatea fiscală acordată Pilonului III are o semnificaţie mai mică de jumătate decât atunci când a fost introdusă în legislaţie”, mai arată asociaţia.

Randamentul mediu ponderat al celor 10 fonduri a fost de 5,5% în 2021. Sumele administrate de Pilonul III au depăşit 3,4 miliarde de lei (690 milioane EUR) la finele anului 2021, cu 16,5% mai mult decât în 2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici