Doi ani de criză în imobiliare: Cu cât s-au ieftinit casele şi vilele noi din România

Preţurile solicitate de proprietarii de case şi vile noi din Bucureşti şi principalele judeţe din ţară au scăzut în acest an cu peste 42%, faţă de 2008, iar cele mai mari reduceri au fost înregistrate în Capitală şi în Constanţa, potrivit datelor portalului imobiliare.ro.

373 afișări
Imaginea articolului Doi ani de criză în imobiliare: Cu cât s-au ieftinit casele şi vilele noi din România

Doi ani de criză în imobiliare: Cu cât s-au ieftinit casele şi vilele noi din România (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Cel mai mare declin a fost înregistrat în Bucureşti, unde preţul mediu al caselor şi vilelor a scăzut în decembrie cu 19,2% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 1.412 euro pe metru pătrat. Comparativ cu ultimii doi ani, tariful este cu 42,4% mai mic.

În Ilfov, preţul vilelor a scăzut cu 39% în ultimii doi ani şi cu 12% în acest an, valoarea unui metru pătrat util solicitată la începutul lui decembrie fiind de 811 euro. Cele mai mari reduceri de preţ sunt raportate în localităţile Corbeanca, Pantelimon şi Otopeni.

TITLURILE ZILEI

Vilele noi din Timişoara sunt mai ieftine cu 27,4% decât la finalul lui 2008 şi cu 12,2% decât în decembrie 2009. În prezent, preţul mediu solicitat este de 979 euro pe metru pătrat. În comunele din judeţul Timiş, locuinţele costă 679 de euro pe metru pătrat, preţul fiind mai mic cu 12% decât acum doi ani şi cu 9,7% faţă de 2009. Cele mai afectate de criza imobiliară sunt cele care au cunoscut cea mai mare dezvoltare în anii de boom, respectiv Dumbrăviţa, Moşniţa şi Giroc.

Vilele scoase la vânzare în Cluj-Napoca, dar şi în judeţul Cluj, au înregistrat scăderi de preţuri mult mai accentuate decât apartamentele. Astfel, locuinţele sunt cu 38,9% mai ieftine decât la finalul lui 2008, respectiv cu 23,8% faţă de decembrie 2009.

Cu o valoarea medie de 619 euro pe metru pătrat, în localităţile din judeţul Cluj preţurile sunt mult mai scăzute decât cele practicate în municipiu. În ultimele 12 luni, preţul vilelor din localităţile din judeţ a scăzut cu 11%. Localităţile cu cea mai bogată ofertă sunt Floreşti, Deusu şi Gilău.

Casele şi vilele noi scoase la vânzare în municipiul Braşov şi localităţile limitrofe s-au ieftinit în medie cu 38,5% în ultimii doi ani, respectiv cu 19,9% în ultimele 12 luni. În localităţile din judeţul Braşov, preţul mediu solicitat este de 783 euro pe metru pătrat util, mai puţin cu peste 29% decât acum doi ani, respectiv cu 15% decât în decembrie 2009.

Cele mai importante reduceri de preţ au fost înregistrate în localităţile Sânpetru, Râşnov şi Cristian.

În Constanţa, preţul mediu solicitat pentru case noi a ajuns la 1.092 euro pe metru pătrat. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor caselor şi vilelor din localităţile din judeţ, valoarea medie actuală, de 633 euro pe metru pătrat util, este cu peste 30% mai mică decât acum doi ani, respectiv cu 21,5% mai ieftină decât în decembrie 2009.

Cele mai ieftine case şi vile noi se găsesc în Iaşi, unde proprietarii cer un preţ unitar de 700 de euro pe metru pătrat, mai puţin cu 37,1% decât în decembrie 2008, respectiv cu 24% faţă de decembrie 2009.

Şi preţul caselor din judeţul Iaşi a simţit din plin efectele crizei în ultimii doi ani. Cu o valoare medie actuală de 496 euro pe metru pătrat, casele şi vilele noi s-au ieftinit cu 38,3% faţă de acum doi ani, respectiv cu 17,2% faţă de anul trecut.

Analiza portalului imobiliare.ro include evoluţia preţurilor caselor şi vilelor din Bucureşti şi principalele judeţe din ţară, în intervalul decembrie 2008-decembrie 2010. Sondajul a luat în calcul anunţurile care vizează vânzarea caselor şi vilelor construite după 2005, scoase la vânzare în Bucureşti, Ilfov, Timiş, Braşov, Iaşi, Cluj şi Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici