Dolarul atinge un nou maxim al ultimilor 24 de ani în raport cu yenul

Luni, dolarul a urcat la un nou maxim al ultimilor 24 de ani în raport cu yenul, după ce rezultatele bune obţinute de coaliţia conservatoare aflată la guvernare în Japonia în urma alegerilor au indicat că nu vor apărea schimbări în politica monetară relaxată, scrie Reuters.

334 afișări
Imaginea articolului Dolarul atinge un nou maxim al ultimilor 24 de ani în raport cu yenul

Dolarul atinge un nou maxim al ultimilor 24 de ani în raport cu yenul

În acelaşi timp, temerile legate de creşterea globală au ajutat dolarul, care este un refugiu sigur.

Moneda americană a urcat până la 137,28 yeni în tranzacţiile de dimineaţă, cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 1998. Ulterior, şi-a redus uşor aceste câştiguri şi a fost ultima dată în creştere cu 0,6% la 136,93.

De asemenea, dolarul a fost ferm în raport cu euro, care a scăzut cu 0,38% la 1,0144 dolari, îndreptându-se din nou spre minimul intraday de 20 de ani atins vineri, lăsând indicele dolarului în creştere cu 0,4% la 107,3.

"Dolarul se întăreşte pe toată linia, dar dolarul-yen conduce mişcarea", a declarat Rodrigo Catril, strategul valutar al National Australia Bank

El a spus că îndepărtarea investitorilor de activele mai riscante a susţinut dolarul în general, în timp ce, în Japonia, rezultatul alegerilor de duminică, care indică faptul că nu va exista nicio schimbare în politica economică expansionistă a ţării, va cântări asupra yenului.

Politica Băncii Japoniei (BOJ) de menţinere a ratelor japoneze la un nivel scăzut pentru a susţine economia, combinată cu creşterea ratelor dobânzilor din SUA, a fost un factor major în slăbiciunea recentă a monedei japoneze.

Guvernatorul BOJ, Haruhiko Kuroda, a declarat la începutul zilei că banca centrală "nu va ezita să ia măsuri suplimentare de relaxare monetară, dacă va fi necesar".

Inflaţia ridicată - după standardele japoneze - a dus la o anumită presiune publică asupra factorilor de decizie politică pentru a schimba cursul, dar Catril a declarat că această presiune a fost redusă de coaliţia condusă de Partidul Liberal Democrat (PLD) al premierului Fumio Kishida, care şi-a mărit numărul de locuri în camera superioară în alegerile de duminică.

Departe de Japonia, temerile legate de perspectivele de creştere globală, în special în contextul în care băncile centrale încearcă să limiteze inflaţia galopantă, au împins capitalul către paradisuri sigure.

"Dolarul ar putea rămâne scump până la rezolvarea riscurilor legate de inflaţia globală ridicată, securitatea energetică europeană şi perspectivele de creştere ale Chinei", au declarat analiştii de la Barclays într-o notă adresată clienţilor.

"Indicele preţurilor de consum din SUA din această săptămână va fi o piesă importantă a puzzle-ului, deoarece Fed va decide între 50 de puncte de bază şi 75 de puncte de bază înainte de şedinţa din iulie".

Datele privind IPC din SUA sunt aşteptate miercuri.

În condiţiile în care inflaţia este galopantă în mare parte a lumii, în această săptămână se aşteaptă, de asemenea, majorări de rate din partea Băncii Noii Zeelande, marţi, şi a Băncii Canadei, joi.

Celălalt eveniment economic principal din această săptămână este PIB-ul chinez pentru trimestrul al doilea, care va fi anunţat vineri, investitorii urmărind semnele privind cât de puternic a fost afectată economia de blocajele COVID-19.

Marea Britanie îşi va publica miercuri datele privind PIB-ul pe trimestrul al doilea, dar atenţia este mai mult concentrată pe alegerea viitorului lider şi prim-ministru de către Partidul Conservator aflat la guvernare.

Luni dimineaţă, lira sterlină a scăzut cu 0,38% faţă de dolarul mai puternic, la 1,1986 dolari, după ce a încheiat o perioadă volatilă săptămâna trecută.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici