Dolarul s-a apreciat şi preţurile mărfurilor au scăzut, după anunţarea morţii lui Osama bin Laden

Dolarul s-a apreciat luni faţă de un coş de valute de referinţă, revenind de la minimele ultimilor 3 ani, iar petrolul, aurul şi alte mărfuri importante au înregistrat scăderi importante de preţ, anunţarea morţii lui Osama bin Laden eliminând o parte din riscul resimţit de pieţe.

433 afișări
Imaginea articolului Dolarul s-a apreciat şi preţurile mărfurilor au scăzut, după anunţarea morţii lui Osama bin Laden

Dolarul s-a apreciat şi preţurile mărfurilor au scăzut, după anunţarea morţii lui Osama bin Laden (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în urcare cu 1,6%, depăşind pragul psihologic de 10.000 de puncte pentru prima dată de la cutremurul din 11 martie, datorită optimismului că acţiunile de pe Wall Street vor creşte puternic.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat că liderul al-Qaeda Osama bin Laden a fost ucis în urma unei operaţiuni militare în Pakistan.

Preţul petrolului a scăzut cu până la 2%, iar argintul s-a depreciat cu 10%, cel mai abrupt declin de la finele lui 2008.

Preţul petrolului Brent era în scădere cu 98 de cenţi la ora 5:08 GMT (8:08 ora României), la 124,91 dolari pe baril, cu 2 dolari sub maximul ultimilor 32 de luni, de peste 127 dolari pe baril, atins în aprilie.

Cotaţia de referinţă pe piaţa americană a coborât în acelaşi timp cu 1,19 dolari, la 112,74 dolari pe baril.

Petrolul era deja în scădere înainte de anunţarea morţii lui bin Laden, după decesul unuia dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi în urma raidurilor aeriene ale NATO şi după informaţiile apărute pe surse în presa internaţională privind creşterea producţiei de petrol a Arabiei Saudite în aprilie.

Guvernul libian a anunţat duminică moartea celui mai tânăr fiu al lui Gaddafi şi a trei dintre nepoţii acestuia după un atac aerian al forţelor NATO.

Preţul aurului pe piaţa spot a scăzut cu peste 5 dolari, la 1.540,39 dolari pe uncie, imediat după anunţul privind moartea lui bin Laden, după ce atinsese anterior un nou maxim istoric, de 1.575,79 dolari pe uncie.

Argintul se tranzacţionează în jurul nivelului de 44,64 dolari pe uncie, în scădere cu 6,6%, după ce a coborât anterior la un minim de 42,8 dolari pe uncie.

Bursele din numeroase ţări asiatice şi europene sunt închise luni, reducând numărul de participanţi şi crescând volatilitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici