Dolarul se depreciază înainte de summit-ul G20

Bursele europene au deschis vineri în scădere, iar dolarul se depreciază înainte de summit-ul G20 al miniştrilor de finanţe, ridicând preţurile aurului, petrolului şi celorlalte mărfuri.

18 afișări
Imaginea articolului Dolarul se depreciază înainte de summit-ul G20

Dolarul se depreciază înainte de summit-ul G20 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Marile pieţe de la Londra, Paris şi Frankfurt au scăzut cu 0,1%, 0,5%, respectiv 0,3% în debutul zilei, iar indicele pan-european de referinţă FTSEurofirst 300 a piedut 0,1%, după ce Europa închisese joi la maximul ultimelor şase luni.

Bursele asiatice au crescut vineri datorită acţiunilor din sectorul tehnologiei, datorită estimărilor pozitive emise de producătorul de ecrane LG Display. Asia încheie însă săptămâna cu scădere faţă de cea precedentă pentru prima dată în ultimele două luni.

Zvonurile legate de summit-ul financiar G20 care are loc în acest weekend sugerează că planurile Statele Unite, care includ "aprecierea monedelor subevaluate" faţă de dolar, ar putea câştiga sprijin în rândul liderilor globali.

Ţările G20 ar trebui să se abţină de la măsuri valutare care au ca scop câştigarea unui avantaj competitiv pe scena economică globală şi să opteze în schimb pentru politici menite să reducă dezechilibrele comerciale, a declarat secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, într-o scrisoare către şefii finanţelor din cele mai puternice 20 de economii ale lumii, care se întâlnesc pe finalul acestei săptămâni la Gyeongju, în Coreea de Sud.

Reprezentanţii Canadei au anunţat deja că susţin această propunere.

Pe de altă parte, economiile emergente importante, precum China, s-ar putea opune ideii de a permite aprecierea monedelor proprii într-o perioadă marcată de zvonurile că Federal Reserve se pregăteşte să tipărească din nou bani pentru a interveni în piaţă spre susţinerea creşterii economice în America.

Pentru pieţele financiare, miza summit-ului G20 este continuarea sau încetarea strategiei dominante în ultimele două luni, de a vinde dolari contra active emergente, mărfuri şi obligaţiuni cu maturitate lungă. În şedinţa bursieră de vineri, investitorii au continuat până acum acest trend. Strategii Citi recomandă pariuri împotriva dolarului înainte de weekend.

Indicele dolarului, care măsoară performanţele monedei americane faţă de un coş de şase valute de referinţă, a scăzut cu 0,2%.

Bursa de la New York a închis joi în urcare uşoară, după un val de vânzări pe finalul şedinţei.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis ziua de vineri în urcare cu 0,4%, iar indicele MSCI al pieţelor emergente din Asia stagnează faţă de şedinţa anterioară, sprijinit de creşteri importante în zona IT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici