Dombrovskis a felicitat Preşedinţia română: A închis, în mod impresionant, 60 de dosare legislative

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a felicitat, vineri seara, România pentru progresul obţinut în ceea ce priveşte realizarea Uniunii Pieţelor de Capital (UPC), un subiect tehnic, şi pentru Preşedinţia rotativă, după ce joi o criticase în ceea ce priveşte „Semestrul European”.

5889 afișări
Imaginea articolului Dombrovskis a felicitat Preşedinţia română: A închis, în mod impresionant, 60 de dosare legislative

Dombrovskis a felicitat Preşedinţia română: A închis, în mod impresionant, 60 de dosare legislative

„Vreau să mulţumesc Preşedinţiei Române (a Consiliului Uniunii Europene - n.red.) pentru că este foarte pricepută: în câteva săptămâni, a închis, în mod impresionant, 60 de dosare legislative şi a ajuns la acorduri preliminare pentru alte 12 dosare. (...) Reuniunea ECOFIN s-a concentrat asupra priorităţilor de viitor pentru următorul ciclu instituţional şi pe Uniunea Pieţelor de Capital. Şi aici Preşedinţia română a obţinut rezultate peste aşteptări. De exemplu, am discutat de numeroase ori în cadrul ECOFIN şi în conferinţele de presă ale ECOFIN, despre revizuirea autorităţilor de supraveghere europene şi această temă a fost dusă la bun sfârşit, ceea ce nu părea posibil acum două luni”, a afirmat, vineri seara, Valdis Dombrovskis, care este şi comisarul european responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, într-o conferinţă de presă, la Bucureşti, după prima zi a reuniunii informale ECOFIN.

Vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că, de multe ori, discuţiile privind UPC necesită decizii politice, care sunt greu de explicat publicului nespecializat.

„Nu este vorba despre o singură măsură care va produce schimbarea, ci este vorba de un ansamblu de măsuri care creează un ecosistem pozitiv pentru ca pieţele de capital să înflorească. Deci, suntem mândri că am reuşit să ducem la bun sfârşit 11 din cele 13 propuneri din mandatul nostru. Mai avem bineînţeles de lucru, iar următoarea Comisie va trebui să lucreze în continuare la unificării pieţelor de capital”, a mai spus Dombrovskis.

Vicepreşedintele CE a precizat că, în cursul discuţiilor de vineri, au avut sprijin din partea miniştrilor de Finanţe din UE şi de guvernatorii din UE.

„Pieţele de capital au un rol important de jucat în tranziţia la o economie neutră din punct de vedere a climei. Comisia are o strategie de a construi o economie neutră din punct de vedere climatic până în 2050, pentru că schimbarea climatică nu va dispărea, va trebui să asigurăm păstrarea pe agendă a finanţelor durabile, pentru că nu putem să avem o tranziţie fără o finanţare adecvată. Mă bucur că Preşedinţia finlandeză a identificat deja finanţele durabile ca una dintre priorităţi. În al doilea rând, va trebui să stimulăm pieţele de capital locale şi regionale din UE, pentru că pieţele de capital sunt în diverse etape de dezvoltare şi dimensiune, în ţări diferite. Nu trebuie să îi susţinem doar pe marii jucători, trebuie să investim şi în dezvoltarea pieţelor de capital la nivel regional şi local, pentru că aceste pieţe trebuie să fie dezvoltate peste tot în UE”, a punctat Dombrovskis.

Comisarul european a mai afirmat că întreprinderile mici şi mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei Uniunii Europene, astfel că CE trebuie să se asigure că toate IMM-urile au acces la capital, indiferent de unde sunt înfiinţate.

„De aceea promovăm convergenţa între economii şi sprijinim inclusivitatea în ceea ce priveşte distribuţia geografică. În al treilea rând, sectorul financiar trebuie să îmbrăţişeze dezvoltarea tehnologică, pentru a reduce din ameninţările de tip cyber. Din acest motiv, Comisia are un plan privind fintech-urile, iar astăzi câţiva dintre miniştri au subliniat nevoia de a consolida sprijinul în ceea ce priveşte capacitatea de inovare şi de a susţine firmele disruptive, iar asta, bineînţeles, merge depăşteşte graniţele sectorului financiar. De asemenea, mai mulţi miniştri au subliniat necesitatea modernizării sistemului fiscal, pentru ca acesta să fie la nivelul secolului XXI şi să ne ajute să combatem evaziunea fiscală. Comisia este pregătită să sprijine în continuare colaborarea cu OECD şi G7 şi s-a subliniat că ajungerea la un consens internaţional trebuie să fie mai mult prezentat la nivel european”, a mai susţinut Dombrovskis.

În schimb, vicepreşedintele CE a criticat, joi, România pentru întârzierea reformelor structurale, lărgirea deficitului de cont curent şi majorarea salariilor fără a creşte competitivitatea. „Suntem îngrijoraţi de pierderea recentă de competitivitate şi de lărgirea deficitelor de cont curent în cazul României. În ceea ce priveşte dezechilibrele, problema este că România a reintrat în procedura de dezechilibru macroeconomic, în actualul ciclu, în ciuda faptului că ieşise acum doi ani. În acelaşi timp, politica fiscală a fost extinsă, an după an de creştere economică. (...) Ştiu că ia timp pentru implementarea reformelor structurale, dar altfel, ca să citez un proverb românesc, «Ceea ce semeni, este ceea ce culegi»”, a spus Dombrovskis, în cadrul unui eveniment privind „Semestrul European”.

Comisarul european a reamintit că, în iunie 2018, CE i-a atras atenţia României că nu a luat măsuri pentru a-şi corecta devierea de la ţinta de deficit bugetar. Această ţintă ar trebuie să fie de 1% pe an în perioadele de creştere economică şi de 3% în perioadele de criză.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) organizează, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN). La eveniment vor participa peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniştrii de Finanţe din statele membre UE, Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni şi înalţi reprezentanţi ai instituţiilor UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici