Donald Trump cere Arabiei Saudite să crească producţia de petrol până la 2 milioane de barili pe zi

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis, pe Twitter, că a purtat discuţii cu regele Salman din Arabia Audită, căruia i-ar fi cerut să crească producţia de petrol până la două milioane de barili/zi pentru a stabiliza preţurile, precizând că liderul saudit „a fost de acord”.

1142 afișări
Imaginea articolului Donald Trump cere Arabiei Saudite să crească producţia de petrol până la 2 milioane de barili pe zi

Donald Trump cere Arabiei Saudite să crească producţia de petrol până la 2 milioane de barili pe zi / Răspunsul regelui Salaman

„Am purtat discuţii cu regele Salman din Arabia Saudită şi i-am explicat că, din cauza turbulenţelor şi disfuncţiilor din Iran şi Venezuela, cer Arabiei Saudite să crească producţia petrolieră, poate până aproape de două milioane de barili, pentru a face diferenţa…preţurile sunt prea mari! Şi a fost de acord!”, a precizat liderul de la Casa Albă, într-o postare pe Twitter.

Preţurile petrolului au crescut uşor în această săptămână, pe fondul planurilor SUA de a reimpune sancţiuni împotriva Iranului, un mare producător de petrol.

Ţiţeiul Brent a urcat duminică (la ora 10:30, ora Bucureştiului), cu 2,09% cotaţia de 79,23 dolari/baril, iar preţurile petrolului din Statele Unite, WTI Crude Oil, a fost cotat la 74,15 dolari pe baril.

Producţia zilnică de petrol ar putea fi suplimentată cu un milion de barili începând cu 1 iulie, a fost anunţul Federaţiei Ruse în urma întâlnirii de săptămâna trecută din Viena a statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

„Am ajuns la concluzia, şi aş vrea să precizez că a fost o decizie comună, că un milion de barili de petrol ar trebui să fie suficient pentru a relaxa piaţa”, a declarat minstrul energiei rus, Alexander Novak, citat de CNBC.

Pe de altă parte, OPEC - din care Rusia nu face parte - a evitat să dea o cifră exactă a creşterii producţiei de petrol. În comunicatul de presă postat pe site-ul organizaţiei se precizează doar că statele vor încerca să adere la „nivelul general de conformitate, ajustat în mod voluntar la 100%” - de la 152%, la cât ajunsese în luna mai.

În acelaşi timp, însă, şi ministrul Energiei saudit, Khalid al-Falih, a dat de înţeles că producţia va fi suplimentată cu un milion de barili. „Bineînţeles, Arabia Saudită poate livra pieţei cât este nevoie, dar vom respecta limita de un milion de barili”, a declarat Khalid al-Falih.

Oficialul saudit a mai adăugat şi că pieţele s-ar putea confrunta, în continuare, cu un deficit de petrol de 1,8 milioane de barili în lunile următoare, pe fondul întreruperilor de aprovizionare din Venezuela, Angola şi Libia. Acestea au avut un impact de aproximativ 2,8 de milioane de barili, din care un milion ar urma să fie compensate de OPEC. Cu toate acestea, deficitul ar putea trece de cifra menţionată de ministrul Energiei saudit, din cauza unei posibile scăderi a producţiei Iranului în următoarele luni, ca urmare a reactivării sancţiunilor de către Statele Unite.

Potrivit analiştilor STRATFOR, în situaţia în care sancţiunile americane vor fi eficiente, exportul Iranului de petrol ar urma să scadă cu aproximativ 500.000 de barili pe zi, lucru care ar duce deficitul real din piaţă la 2,3 milioane de barili de petrol.

În plus, Khalid al-Falih a mai anunţat şi că Federaţia Rusă a fost invitată să intre în OPEC în calitate de observator. „Am invitat Rusia să vină alături de noi, ca observator. Credem că partea rusă ia acest lucru în considerare. Vă pot asigura că Rusia ar fi bine primită de întreaga conducere a OPEC”, a declarat Khalid al-Falih, citat de Reuters.

Potrivit comunicatului de presă de pe site-ul oficial al organizaţiei, următoarea întâlnire OPEC va avea loc pe 4 decembrie 2018. Liderii statelor membre OPEC se întâlnesc de cel puţin două ori pe an şi, de regulă, reuniunile au impact pe termen scurt asupra evoluţiei preţului la petrol la nivel global. Lucru care, la rândul lui, este în măsură să afecteze preţurile altor bunuri, economii sau monede.Statele membre OPEC sunt Kuwait, Algeria, Libia, Gabon, Angola, Guineea Ecuatorială, Irak, Nigeria, Iran, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Venezuela şi Ecuador.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici