Dosar de criză: Temerile că sistemul bancar grecesc va fi amputat sunt mai vii ca niciodată. Bursa de la Atena riscă să devină o piaţă-fantomă

Chiar dacă guvernul de la Atena a lăsat, de luni, băncile greceşti să se redeschidă după o pauză de trei săptămâni, temerile că instituţiile de credit vor trece prin restructurări dure sunt mai vii ca niciodată., informeazã Ziarul Financiar.

537 afișări
Imaginea articolului Dosar de criză: Temerile că sistemul bancar grecesc va fi amputat sunt mai vii ca niciodată. Bursa de la Atena riscă să devină o piaţă-fantomă

Dosar de criză: Temerile că sistemul bancar grecesc va fi amputat sunt mai vii ca niciodată. Bursa de la Atena riscă să devină o piaţă-fantomă

Pe bursa de acţiuni de la Atena, închisă până când situaţia din sistemul bancar se stabilizează, în­grijorarea este că piaţa va de­ve­ni una fantomă, margi­nalizată, aşa cum era înainte ca Grecia să in­tre în zona euro.

Pentru a salva băn­cile, guvernul grec ar putea fi nevoit să le lase din mână. Aceas­ta ar ajuta economia, care n-ar mai fi ne­vo­i­tă să suporte costul spri­jinirii sistemului ban­car, însă ar în­sem­na ca sectorul finan­ciar să ajungă sub con­trolul liderilor zonei eu­ro, scrie The Wall Street Journal.

Pentru ca băncile să primească şansa de a-şi reveni, trebuie găsită o soluţie proble­mei activelor toxice şi ma­jorat capitalul. Apoi trebuie retezate le­găturile dintre bănci şi stat. Toate aceastea pot fi realizate printr-o sin­gură acţiune, anu­me recapitalizarea di­rec­tă prin intermediul instru­mentelor de fi­nan­ţare ale zonei euro. Tocmai acesta s-ar pu­tea să fi fost planul liderilor europeni când au propus, printre condiţiile de bailout, fon­duri de 25 mld. euro pentru băncile greceşti.

Banca Centrală Europeană a extins săptă­mâna trecută liniile de finanţare de ur­genţă pentru băncile Greciei, aducând, pen­tru scurt timp, puţin mai multă viaţă în ele. Însă băncile greceşti rămân fără garanţii pe care le pot schimba pe fonduri noi de la BCE. Estimările ga­ran­ţiilor rămase: 8-10 mi­liarde euro.

Citeşte mai multe despre criza sistemului bancar din Grecia pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici