Draghi: BCE este pregătită să reducă dobânda cheie, dacă situaţia economică se va înrăutăţi

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat joi că instituţia este pregătită să reducă dobânda de politică monetară dacă situaţia economică se va înrăutăţi, adăugând că oficialii băncii analizează măsuri suplimentare, având în vedere al patrulea an de criză a datoriilor.

227 afișări
Imaginea articolului Draghi: BCE este pregătită să reducă dobânda cheie, dacă situaţia economică se va înrăutăţi

Draghi: BCE este pregătită să reducă dobânda cheie, dacă situaţia economică se va înrăutăţi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul minim record, 0,75%, unde se află începând din iulie, decizia fiind anticipată de analişti.

"Politica noastră monetară va rămâne flexibilă atât timp cât va fi necesar. În următoarele săptămâni vom monitoriza foarte atent toate informaţiile care vor veni, referitoare la evoluţiile economice şi monetare, şi vom evalua impactul lor asupra stabilităţii preţurilor", a spus Draghi, adăugând că BCE este gata să acţioneze.

Euro s-a depreciat în timpul conferinţei de presă a lui Draghi cu peste 0,5 puncte procentuale, la 1,2746 dolari pe unitate.

Şeful BCE nu a anunţat noi măsuri, precum încurajarea creditării companiilor mici şi mijlocii, dar a spus că sunt analizate o serie de instrumente.

Draghi a avertizat totodată că se menţin riscurile de înrăutăţire a perspectivelor economice, dar că a existat un consens la nivelul băncii pentru nemodificarea dobânzilor.

Tot joi, Banca Angliei a anunţat menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, unde se află din martie 2009, în timp ce plafonul programului de achiziţii de obligaţiuni a fost păstrat la 375 miliarde de lire sterline.

Banca Japoniei a anunţat, de asemenea, că va dubla achiziţile lunare de obligaţiuni pentru a ajunge la 7.000 de miliarde de yeni (74 miliarde de dolari), parte a unui program de sprijiinire a economiei.

BCE a coborât la începutul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici